Ako sa vám páčil 17. Art Film Fest?

Milan Lasica, prezident festivalu

Mimoriadne. Pre festival sú veľmi dôležití diváci a tento rok sme mali každý deň naozaj plné kiná a to ma mimoriadne tešilo. Môj najväčší zážitok bol, že som minulú sobotu navštívil štyri kiná a všetky boli plné.

Peter Nágel, programový riaditeľ

Keďže máme už ani nie 24 hodín do konca festivalu, môžem teraz už naozaj úprimne povedať, že 17. Art Film Fest sa vydaril. A obavy či tento festival má divácky potenciál, sú zažehnané, vykazujú to čísla návštevnosti, ktoré každým dňom pribúdali. Je to pre mňa veľkým prekvapením a tým najlepším povzbudením do práce v budúcich rokoch. Snažil som sa vnímať celkovú atmosféru, ktorá je dôležitá pre festival. Skvelo fungovali všetky zložky, ktoré s programom súvisia, všetci ľudia zo štábu sa zaslúžili o to, že tá atmosféra je taká úžasná, ako ju vnímam, a o akej  počúvam okolo seba.

Jan Kačer, predseda poroty, Súťaže hraných filmov

Festivaly nie sú veľké tým, že majú báječné hotely, pláže a červené koberce, ale dobrými filmami, a tu ich bolo veľa. Mali niečo spoločné – väčšinou to boli filmy mladých tvorcov a spájala ich snaha pozrieť sa životu na zúbky. Nemôžem povedať, že by tu bol jediný film, ktorý by nezaujal. Mohli sme oceniť len niektoré snímky, ale zároveň sme si povedali, že verejne povieme, že aj ostatné filmy, ktoré zostali mimo ocenenia, sú kvalitné a zaslúžia si pozornosť. Som rád, že aj náročnejšie filmy si našli svojho diváka, svedčí o tom, že film stále má čo povedať.

Peter Hledík, viceprezident festivalu, riaditeľ Hercovej misie

Som veľmi spokojný. Pred piatimi rokmi, keď sme začínali spolupracovať s Jánom Kováčikom, sme si povedali, že do piatich rokov by mal nastať obrat, ktorý je viditeľný. A na filmovom festivale nie je nič viditeľnejšie ako kinosály. A nie je nič horšie ako prázdna kinosála, a nie je nič lepšie ako viditeľne plná kinosála. A tento rok sme tu mali všetky kinosály plné, veľa divákov a dobré fi lmy. Som presvedčený, že tento ročník bol mimoriadne dobrý. Za seba si odnášam jeden z najväčších zážitkov. Jeremy Irons prekonal všetky moje očakávania. Okrem obrovskej profesionality, osobného čara, bol veľmi otvorený a priateľský. A najmä ochotný podstúpiť veľmi náročný program. Bol som z toho až dojatý.