Herečka Cemre Ebüzziya z filmu Príbeh troch sestier: Kvalitný film by mal mať poctivý a pravdivý príbeh

Môj prvý dojem z Košíc? Je to tu veľmi zelené, v Istanbule to také zelené nie je. Košice pôsobia ako malé, pokojné a tiché mesto. Skutočne sa mi to páči, obzvlášť preto, že som prišla z veľkého, chaotického mesta.

 

Prišla som sem s filmom Príbeh troch sestier, ktorý sme premiérovali na festivale v Berlíne. Teraz som prišla, aby som film predstavila Košiciam, pretože ho vybrali do hlavnej súťaže. Nerozoznávam, či je festival veľký alebo malý, festival je skrátka festival. Pre mňa je prvoradé stretnúť sa s divákmi nášho filmu. Je pre mňa veľmi zaujímavé spoznávať nové publikum, chcem cestovať a stretávať odlišné typy názorov. Budúci týždeň s filmom pôjdeme na festivaly do ďalších krajín, kde sme tiež boli vybraní do súťaže. Náš film získal po Berlinale veľmi pozitívne ohlasy od kritikov.

 

Dobrý film pre mňa znamená dobrý príbeh, vybalansovaný spôsob rozprávania. Tak poctivý a pravdivý, ako to len ide, pretože čím pravdivejší príbeh je, tým je hodnotnejší. Samozrejme, je mnoho spôsobov a ciest, ako s rozprávaním pracovať, no pre mňa je dôležitá práve autenticita a poctivosť. Teším sa na film Narušiteľ systému, ktorý som na Berlinale nestihla, ďalej by som chcela vidieť Angelo, ten som v Berlíne tiež nevidela, pretože som si šla opäť pozrieť náš film. Vyhliadnutý mám Paradžanov film a tiež nový film Fatiha Akina (U zlatej rukavičky, pozn. red.). Slovenský film som zatiaľ nevidela žiadny, no po premietaní nášho filmu a diskusii si nejaký pôjdem pozrieť.