Underground

Názov: Underground
Termín: 21. jún, 21:00
Miesto: Košický amfiteáter

Vojnový Belehrad, rok 1941 – dvojicu kamarátov Marka a Blackyho zamestnáva obchod so zbraňami a iné lumpárne. Svoje nie príliš čestné kšeftovanie obratne spájajú s partizánskymi nájazdmi, vďaka čomu získavajú v krátkej dobe reputáciu hrdinských bojovníkov za slobodu. Udalosti, však prinútia Blackyho, začať sa skrývať a Marko ho ukryje spolu s ďalšími utečencami v pivnici svojho starého otca. Vojna pokračuje, utečencov pribúda, rodia sa deti – v pivnici sa pomaly no iste vytvára autonómny svet.

Keď sa v roku 1944 vráti mier, Marko udržiava obyvateľov pivnice v nevedomosti – jednak protože s povesťou hrdinu dosiahol v titovskej Juhoslávii vysoké politické postavenie, a jednak pretože sa s Blackym nechce deliť o krásnu Natáliu, ktorú obaja milujú. Uplynie pätnásť rokov, než sa prví ľudia z pivnice dostanú na povrch – tým sa však celý príbeh zďaleka nekončí.

V legendárnej snímke režiséra Emira Kusturicu, ktorá v roku 1995 získala Zlatú Palmu na festivale v Cannes, si jednu z hlavných úloh zahral i Lazar Ristovski, ktorý si na tohtoročnom Art Film Feste prevezme ocenenie Hercova misia.

Trailer filmu: https://www.youtube.com/watch?v=PKuIYHbTSc4