Umelecký riaditeľ AFF pred koncom 27. ročníka – Dážď, slnko a slzy

Pred začiatkom každého ročníka festivalu dostávam najčastejšie otázku – v čom bude tento Art Film Fest iný. A s trpezlivosťou opakujem, samozrejme, bude iný. Nielen poradovou číslicou aktuálneho vydania, nielen množstvami nových, premiérových filmov a kopou sprievodných podujatí, a nielen novými tvárami, ktoré tentoraz na festival zavítali. Aj končiaci Art Film Fest sa do festivalovej histórie zapíše odlišnou podobou.

V prvom rade sa konal už po štvrtý raz v metropole východného Slovenska. Ako to uteká… Ešte v roku 2016 som čelil mnohorakým otázkam rôzneho podtónu a zamerania – prečo taký etablovaný festival na Slovensku tak radikálne zmenil miesto svojho konania. A teraz podobných vyjadrení je ako šafranu. Ešte síce nemôžeme hovoriť o vžitej tradícii, ale ďaleko od toho už nie sme.

Tradičným sprievodným znakom Art Film Festu v Košiciach sa stáva pravé letné počasie. Aj uplynulý ročník túto skutočnosť naplnil, predovšetkým prvý víkend. Ortuť teplomera takmer atakovala štyridsiatku, napriek tomu návštevnosť oproti minulému roku neklesala. A potom nasledovalo „stabilné“ počasie, kedy horúce slnečné lúče striedali menšie a krátke dažďové prehánky, ale aj náhle, silné vodné prívaly z neba. A zasa festivalové kiná nezostali prázdne.

A v druhej polovici festivalu prišiel Oleg, ktorý rozplakal kino. Drásavý lotyšský príbeh ohromil a dojal publikum svojou univerzálnosťou, autenticitou a ľudskosťou.

Aj takto si budeme pamätať 27. Art Film Fest.

 

Peter Nágel

umelecký riaditeľ festivalu