Premiéra: O tlmočníčke Art Film Festu Tereze Gašparíkovej nakrútil jej syn krehký dokument.

Režisér a autor námetu dokumentárneho filmu Tereza – Náboj lásky, Peter Gašparík, priznáva, že témou svojho filmu žil celý život. Intímny portrét totiž reflektuje vzťah jeho matky a sestry, ktorá sa narodila so zdravotným postihnutím. Filmár ho dnes osobne na festivale uvedie.

 

Tereza Gašparíková bola špičková prekladateľka a tlmočníčka, ktorá okrem iného spolupracovala aj s festivalom Art Film Fest, preto kde inde, ako tu, by mal mať film Tereza – Náboj lásky premiéru. Vďaka jej osobným kontaktom a charizme prijali pozvanie na festival, ktorý mal v tom čase základňu v Trenčianskych Tepliciach, medzinárodní umelci zo zahraničia, ako napríklad Claudia Cardinale a návštevníci festivalu vďaka nej rozumeli takým hereckým osobnostiam ako Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo či Catherine Denevue. Peter Gašparík sa však vo filme o nej rozhodol pre zaujímavejší motív. Otvára dvere do krehkej rodinnej zóny, aby poodhalil intímny vzťah matky a dcéry, ktorú Tereza celý život opatrovala a odkrýva ako sa s neprajnosťou osudu vysporiadala. Jej vnútornou silou bola prostá láska a o tej tento malý dokument, ktorého gro tvoria rozhovory režiséra s protagonistkou, je. Hlavnou ambíciou filmára teda bolo priniesť posolstvo o láske.

 

Chcela o tom rozprávať

Moja mama už pri natáčaní filmu Perinbaba (1985) tlmočila Giullietu Massinu. Dokonca sme ju doma navštívili a napríklad spoluscenárista Federica Felliniho je náš rodinný priateľ. Pri tlmočení sa teda prirodzene dostala k zaujímavým kontaktom,” hovorí režisér a na otázku, ako mama reagovala na jeho nápad nakrútiť o nej a jeho sestre film, odpovedá, že bola nadšená. Videla zmysel v tom, že týmto spôsobom odovzdá posolstvo a vlastné skúsenosti. ,,Film je v druhom pláne aj o tom, že moja sestra je naďalej šťastná, aj keď mama umrela, a to aj preto, že jej dokázala odovzdať toľko lásky,” približuje režisér.
A nebol pre filmára, ktorý je do problematiky osobne zainteresovaný a situáciu spolu s protagonistami sám prežíval, problémom zachovať si nadhľad a odstup? ,,S týmto problémom som veľmi bojoval a aj preto trvalo toľké roky (celé natáčanie vrátane postprodukcie trvalo osem rokov, poz. red.), kým som film dokončil. Potreboval som sa s udalosťami vysporiadať a doteraz je pre mňa táto téma veľmi bolestivá,” priznáva úprimne filmár, “no vedel som, čo chcem povedať. Mal som výborného strihača Tóna Fabiána a ďalších ľudí, ktorí želaný odstup mali, takže sme sa spoločne dopracovali k výsledku.” Filmári však mali mnoho verzií, dlhší variant zahŕňal aj iné rodinné príbehy, pretože Tereza Gašparíková v sebe prinášala viacero zaujímavých motívov. Jedným z nich bol príbeh deda, Terezinho otca, ktorý bol počas druhej svetovej vojny partizánom a hrdinom. Napokon sa však autori rozhodli škrtať, aby podčiarkli to najpodstatnejšie, a tým je Terezin vzťah k dcére, jej hodnotenie udalostí a láska, ktorá je pre ňu signifikantná.

Vrcholové méty

“Mamin život bol profesionálne bohatý, vo svojich povolaniach dosiahla vrcholné méty. Preložila diela významných autorov a tlmočila prezidentom, na najvyššej úrovni sprevádzala hviezdy, ktoré prišli z frankofónnych krajín na Slovensko, no podstata jej života bola niekde inde. No aj zo súkromia čerpala silu do profesného života,” uzatvára Peter Gašparík.

 

Film zo sekcie Slovenská sezóna hrajú:

  1. júna | 16:00

Kino Tabačka