Prednáška a projekcia Film a umenie. O spojení dvoch umení postavených na vizualite

Obraz vo filme, obraz vo výtvarnom umení. Art Film Fest ponúka popri filmových projekciách aj nefilmový program, v rámci ktorého sa koná viacero podujatí. Jedným takým je pásmo krátkych filmov spojené s prednášku Film a umenie. Diváci si v ňom pozrú filmy o takých osobnostiach, akými boli Ľudovít Fulla či Majster Pavol z Levoče.

 

V bratislavskom Štúdiu krátkych filmov sa v priebehu štyridsiatich rokov vyrobili desiatky dokumentárnych aj propagačných filmov o umení, o významných – zaslúžilých – umelcoch či o kultúrnom dedičstve. Tieto filmy ponúkali relatívny únik z ideologicky zaťažených tém a poskytovali tvorivý priestor pre osobité autorské spracovanie. “Táto kombinovaná prednáška s projekciou je zameraná na koreláciu filmu a výtvarného umenia, vzájomné inšpirácie a presahy. Na príklade piatich krátkych filmov z archívu Slovenského filmového ústavu, vyrobených v rokoch 1958 až 1982, ukážeme odlišné prístupy k spracovaniu portrétov významných slovenských umelcov a niektorých výtvarných disciplín, a to maľby, sochy, fotografie, reštaurovania aj umeleckého remesla,” približuje filmová historička Eva Filová.

 

Diváci si tak pozrú film o maliarovi Ľudovítovi Fullovi, o Poslednej večeri od Majstra Pavla v Levoči či o fotografovi Martinovi Martinčekovi. “Film aj výtvarné umenie rozprávajú najmä obrazom, je pre nich príznačná posilnená vizualita, čo ma baví, keďže k umeniu mám blízko, takže túto tému som nezvolila náhodne. Košice a celý región sú plné krásneho umenia. Nie náhodou aj jeden z filmov je venovaný vzácnemu gotickému súsošiu Posledná večera od Majstra Pavla z Levoče,” pokračuje Eva Filová. “Ide o model filmovej výchovy určenej pre študentov stredných škôl, ktorý sme pred pár rokmi skoncipovali spolu s kolegyňami na Katedre audiovizuálnych štúdií FTF VŠMU. Vítaní sú ale všetci milovníci umenia,” pozýva do kina Eva Filová.

zs

 Podujatie Film a umenie sa koná:

  1. júna | 10:00

Kino Úsmev VSE Cinema