Oplatí sa vidieť: Stan Laurel a Oliver Hardy opäť v kine. 

Oplatí sa vidieť: Stan Laurel a Oliver Hardy opäť v kine.

 Bola to dvojica, aká sa nájde len málokedy. Aj keď ju mladšie generácie nepoznajú tak dobre ako tie predošlé, mená – Laurel a Hardy – ostávajú naďalej symbolom smiechu. Králi grotesky sa spájajú so začiatkami kinematografie, no ich scény sú legendárne dodnes, veď kto by mohol zabudnúť napríklad na takú šľahačkovú vojnu. O tom, ako žili za kamerami a aké puto ich spájalo, vznikol film Stan & Ollie. Vidieť ho môžete dnes na Art Film Feste.

 

John S. Baird je 46-ročný škótsky režisér, ktorý debutoval životopisným filmom Cass o najlepšie predávanom knižnom autorovi čiernej pleti v Británii Cassovi Pennantovi. Ten bol zároveň futbalovým chuligánom zo slávne neslávneho radikálneho fanklubu West Ham United. O päť rokov neskôr adaptoval Baird knihu Špina Irvina Welsha. Po dokončení Špiny mal však túžbu vrátiť sa k životopisným príbehom a vtedy mu do cesty prišiel scenár Jeffa Popea, ktorý opisoval záverečnú kapitolu spolupráce legendárnych filmových komikov Olivera Hardyho a Stana Laurela. Keď si Baird po prvýkrát prečítal pôvodnú verziu scenára, od dojatia sa rozplakal, pretože bol obrovským fanúšikom tohto americko-anglického dua.

 

„Nevedel som povedať o Laurelovi a Hardym nič, v zmysle odkiaľ sú alebo o čomkoľvek v ich súkromnom živote. Bolo to pre mňa naozaj objavné. Keď som čítal scenár, premýšľal som o tom, či môže byť viac ľudí ako ja, ktorí si zamilovali ich filmy, ale vlastne o nich nič nevedia? Vtedy som sa zamyslel, že keď to zaujalo mňa, musí tu byť viac ľudí s podobným uhlom pohľadu,“ ozrejmil Baird inšpirácie ku vzniku filmu pre portál Collider. A tak vznikol Stan & Ollie, zatiaľ posledný film Johna S. Bairda, zameriavajúci sa predovšetkým na poslednú fázu spolupráce legendárnych komikov.

 

Angličana Laurela hrá Steve Coogan a Američana Hardyho John C. Reilly. Pre vierohodnosť filmu je dôležitá chemická súhra medzi oboma hercami, ale tiež ich fyzická podobnosť s predlohami, ktoré sú filmovým fajnšmekrom dobre známe. Podľa slov Johna S. Bairda, keď štáb uvidel fyzickú transformáciu oboch hercov, nastalo ohromené ticho… „Oliver si užíval ovocia Hollywoodu a Stan bol workoholik,“ charakterizoval Reilly hlavné postavy pre Collider a ďalej pokračoval: „Počas šnúry sa obaja naučili mať sa navzájom radi a zblížili sa po ľudskej stránke, teda opačne ako postavy, ktoré hrali vo filme. To bolo pre mňa veľmi dojímavé. Išlo o geniálny ťah scenáristu Jeffa Popea, že sa rozhodol zasadiť film práve do obdobia konania tejto šnúry, ako opak typickému životopisnému filmu.“

 

„Ako rozkošne povzbudzujúcu náladu má tento lahodný film,“ napísal kritik Mark Kermode pre The Guardian. „Tento film je úspešný, pretože vie, ako dosiahnuť správnu rovnováhu medzi divokou komédiou a tichou, efektívnou drámou. Klišé sú prítomné, ale srdce filmu bije dostatočne nahlas, aby sme ich mohli prijať a odpustiť im,“ napísal Odie Henderson pre web venovaný pamiatke kritika Rogera Eberta.

 

Lukáš Šútor

 

Film zo sekcie Okolo sveta hrajú:

  1. júna | 17:00

Kino Úsmev VSE Cinema