Oplatí sa vidieť: Jim Jarmusch sa po troch rokoch vracia na filmové plátna s čiernou zombie komédiou.

Autorský režisér a legenda nezávislého amerického filmu Jim Jarmusch prichádza po troch rokoch s prekvapujúcou novinkou Mŕtvi neumierajú. Svoju najnovšiu čiernu zombie komédiu, ako to už býva zvykom, predstavil tohto roku na filmovom festivale v Cannes.

 

Dej čiernej zombie komédie sa odohráva v zaspatom, malomeštiackom americkom mestečku Centerville. Spoznávame sa so starým šerifom Robertsonom, ktorý úpenlivo čaká na svoj deň D, kedy konečne po dlhých rokoch nudnej práce odíde do dôchodku. Spoločne s ním ochraňuje zákon aj jeho mladý kolega Peterson. Ten je o niečo ambicióznejší než jeho starnúci kolega Robertson, a tak prechováva nádej, že raz sa mu podarí v ospalom mestečku Centerville vyšetriť niečo ohromujúce a zaujímavé. Túžba Petersona ale na seba nenechá dlho čakať a v meste sa začínajú diať veľmi zvláštne, logicky nevysvetliteľné veci. Peterson a Robertson prichádzajú na miesto činu, do okolitého bistra, v ktorom boli brutálne zavraždené dve ženy. Miestnemu farmárovi Millerovi začína miznúť dobytok a v meste sa objaví zvláštna žena s výrazným prízvukom a samurajským mečom. Peterson ale tuší, že podivné udalosti ako vražda dvoch žien či miznutie dobytku nemá na svedomí človek, ale niečo nadprirodzené, a to konkrétne zombie apokalypsa. Jeho kolega skeptický Robertson taktiež tuší, že ak nezasiahne, tak dňa svojho odchodu na dôchodok sa asi nedočká. Cantervillský cintorín sa tak mení na to najnebezpečnejšie miesto na zemi, z ktorého vyliezajú hladní a krvilační zombíci prahnúci po telách živých ľudí.

 

Hviezdne obsadenie či zombíci, ktorí milujú Chardonnay a kávu

Tých, ktorí tvorbu Jima Jarmuscha dobre poznajú, môže prekvapiť fakt, že 66-ročný Jim Jarmusch sa rozhodol po hlbokých, komorných, poetických a konverzačných filmoch nakrútiť film, akým je Mŕtvi neumierajú. Možno aj to je hlavným dôvodom, prečo film vyvolal také bujaré reakcie a rozdelil divákov na tri tábory. Na tých, ktorí najnovšiu čiernu zombie komédiu milujú, na tých, ktorí ju akceptujú a na tých, ktorí ju nemusia. Je pravda, že po poslednom komornom, až poetický ladenom filme Peterson je to pre nás úplne iná káva.

 

Iná však neznamená bezpodmienečne zlá

Faktom ale ostáva, že Mŕtvi neumierajú je osviežením a prekvapivým experimentom. Jim Jarmusch narába s gagom a čiernym humorom, konvenciami hororu či vyberá zaužívané prvky z nespočetného množstva céčkových zombie apokalyps. Vytvára tak úsmevný a vtipný film s dávkou čierneho humoru. Nad zombíkom, ktorý si pýta za pohár Chardonnay či miluje kávu, sa jednoducho pousmejete.

 

Ďalším faktom, ktorým by vás mohla najnovšia zombie apokalypsa prilákať do kinosál, je rozhodne herecké obsadenie. Jimovi Jarmuschovi sa podarilo svojím scenárom osloviť množstvo výrazných hereckých osobností, pričom s niektorými z nich spolupracoval aj na predošlých filmoch. Vo filme nás tak čakajú známe tváre ako Bill Murray ako starnúci šerif Robertson, Tilda Swinton ako pracovníčka pohrebného ústavu, pôvabná Chloë Sevigny ako policajtka či mladý policajt Peterson v podaní Adama Drivera, legendárny hudobník Iggy Pop ako zombík či populárna speváčka Selena Gomez.

 

Anna Lazor

 

Film zo sekcie Okolo sveta hrajú:

  1. júna | 19:00

Kino Slovan Hashtag.sk Cinema