Filmár by sa mal koncentrovať na posolstvo, nie biznis

Môj film Uznanie je o vzdelávaní, rozpráva príbehy troch postáv a ja dúfam, že ponúkne rôzne uhly pohľadu na problematiku vzdelávania v Hong Kongu. Premietal sa už v rôznych krajinách, premiéru mal v Tchaj-peji, uviedli ho v Londýne aj v San Franciscu. Téma je celosvetová, rovnaký problém môžeme pozorovať v odlišných krajinách a slovenské publikum sa môže stotožniť s emóciami hrdinov.

 

Téma je síce malá, no mali by sme sa vrátiť k otázke, prečo filmy robíme a prečo milujeme nakrúcanie. Chceme predsa obecenstvu rozpovedať príbeh. Nezáleží na tom, či je téma veľká alebo malá. Berlín či Cannes sú veľké filmové festivaly, no festival ako je tento, ponúka viac možností, ľudia sú k sebe bližšie a publikum je iné, ako na veľkých komerčných festivaloch, takže si to tu užívam. Program je dobrý, je tu menej známych mien a považujem za správne, aby sa na ne poukazovalo.

 

Filmový priemysel v mojej krajine je v súčasnosti zaujímavým vzhľadom na politickú situáciu v krajine. Stali sme sa opäť súčasťou Číny a máme možnosť koprodukovať filmy s nimi, no hlavným problémom je, že scenáre kontrolujú cenzori. Musia byť schválené čínskymi oficiermi, byť politicky “korektné”, čo znamená mnoho obmedzení, zákazov, o čom nemôžeme písať. Ak teda filmár aj získa veľa peňazí, môže urobiť krásny film, no nikdy nesmie hovoriť o politických problémoch, o vláde a ďalších veciach, pretože si to Čína neželá. V romantickom príbehu dokonca nemôže byť zobrazený homosexuálny pár a súčasťou cenzúry je mnoho ďalších zákazov. Moja generácia vyrastala v Hong Kongu, keď sme boli súčasťou britského impéria a naša výchova a vzdelávanie boli západné. V Hong Kongu je možné natáčať nezávislé filmy s menším rozpočtom, pretože dnes nám technológie umožňujú nakrúcať lacnejšie. Filmár by sa mal totiž koncentrovať na tému, na posolstvo, ktoré chce zdeliť a nie na biznis, ktorý je okolo filmu obrovský. Som optimistický, verím, že máme príležitosti robiť filmy po svojom aj za málo peňazí.

 

Jevons Au

hongkonský režisér