Art Film Fest uvedie najnovší príspevok slávnej bratskej dvojice – Mladý Ahmed.

Bratov Jean-Pierra a Luca Dardennovcov určite netreba zvlášť predstavovať. Stálice európskeho klubového filmu, dvojnásobní víťazi Zlatej palmy v Cannes (filmy Rosetta a Dieťa). Používajú ručnú kameru, preferujú improvizovaný dialóg, nepožívajú mimo-obrazovú hudbu, využívajú prirodzené svietenie, pozorujú každodennosť. Zameriavajú sa na naturalistické stvárnenie outsiderov belgickej robotníckej triedy alebo z radov nezamestnaných. „Dardennovci konštantne získavajú naše srdcia pre tých nepochopených alebo marginalizovaných stredno-prúdovou spoločnosťou. Sú šampiónmi smoliarov,“ v krátkosti výstižne charakterizoval tvorbu dvojice belgických bratov portál Screen Daily.

 

Najnovší film rodákov z Liège s názvom Mladý Ahmed rozpráva príbeh belgického tínedžera, na ktorého prostredníctvom miestneho imáma Youssoufa (Othmame Moumen) nebezpečne pôsobí extrémistická interpretácia Koránu. Chlapec, ktorý si ešte donedávna najviac užíval hranie videohier, sa stáva posadnutý modlitbami a veršami z Koránu. Postupne sa čoraz vyhrotenejšie vymedzuje voči svojmu okoliu – rodine, škole, príslušníkom iných náboženstiev. Zároveň v ňom stále prebýva kus obyčajného dospievajúceho chalana s túžbami a pokušeniami primeranými veku. „Ahmed je komplikovaný jednotlivec provokujúci tak súcit, ako aj opatrnosť,“ opísal postavu Screen Daily.

 

„Rozhodli sme sa urobiť Ahmeda veľmi mladým chlapcom, ešte dieťaťom, pretože nám to dovoľuje poukázať, ako sa tvárny mladý mozog a mladé telo môžu oddať nenávistným ideálom šíriacim sa skrz kázanie imáma. Dieťa verí v ideál čistoty. Chce konať, okamžite. Ale tiež sme chceli ukázať, že niekedy telo môže utiecť kontrole mysle. Že život môže vyhrať nad smrťou,“ povedal Luc Dardenne, mladší z bratov, v rozhovore pre portál Cineuropa.

 

Prečo si Dardennovci vybrali práve tému islamského radikalizmu? „Naozajstným katalyzátorom boli pre nás útoky, ktoré sa stali v Belgicku a vo Francúzsku,“ povedal Jean-Pierre Dardenne v rovnakom rozhovore. „Znervóznila nás geografická blízkosť. Pýtali sme sa samých seba: čo môžeme povedať o týchto hrozných udalostiach skrze naše filmy?“

 

Zatiaľ posledný, a v poradí už jedenásty, celovečerný film tejto bratskej dvojice bol v tomto roku nominovaný na Zlatú palmu pre najlepší film festivalu Cannes. Aj keď cenu nezískal, Dardennovci zaň získali Cenu pre najlepších režisérov.

 

Lukáš Šútor, Festivalový denník

 

Film zo sekcie Be2Can Starter hrajú:

  1. júna | 21:30
    Kino Slovan Hashtag.Sk Cinema