Art Film Fest dnes premieta dva filmy o mladých ľuďoch, ktorí si musia nájsť cestu k prijatiu novej životnej situácii.

Krehký čas dospievania je predovšetkým o vzťahoch medzi deťmi a ich rodičmi, ale aj o súrodeneckej rivalite či objavovaní vlastnej identity. Festival Art Film Fest premieta niekoľko snímok, ktoré zachytávajú toto životné obdobie v rôznych podobách. Takými sú aj Nezízaj mi do taniera chorvátskej režisérky Hany Jušić a Wildlife amerického tvorcu Paula Dana.

 

Film s vtipným názvom Nezízaj mi do taniera je vyzretý filmový debut o tom, aké ťažké je byť náhle dospelým. Do svojej programovej sekcie ho vybral režisér Marko Škop. Jeho hrdinka Marijana má 24 rokov a stále žije s rodičmi. Jej autoritatívny otec dostane mŕtvicu, prísna výchova sa mu tak vymkne spod kontroly. Marijana dostane konečne priestor byť sama sebou. Malý byt zdieľa s matkou a mentálne zaostalým bratom, ktorí jej neustále dýchajú na krk a sabotujú jej snahu udržať chod domácnosti. Povinnosti si plní zodpovedne, až kým ju závan slobody neohluší natoľko, že začne podliehať svojim túžbam.

 

Autorka filmu sa usilovala o poctivú autenticitu, snažila sa dostať k postavám čo najbližšie, jej estetickou métou bolo dosiahnuť modernistický tón filmov zo 60. rokov a mesto, v ktorom sa príbeh odohráva, by malo navodzovať atmosféru severoamerických reálií.

 

Nová ženská vlna? Nie, tvrdí režisérka

Hana Jušić síce debutovala oceňovaným celovečerným filmom Nezízaj mi do taniera, no mladá Chorvátka má za sebou pomerne bohatú scenáristickú a televíznu prax a najmä domáci filmoví kritici ju častujú výhradne pozitívnymi prívlastkami. Na zaradenie do novinárskej škatuľky “nová ženská vlna” chorvátskeho filmu reaguje Jušić s úsmevom. Podľa nej je to absurdné, v chorvátskom filme boli totiž ženské autorky vždy, aj keď do kinematografie vstupuje stále viac mladých režisérok. O ženskom filmárskom hnutí sa však podľa nej hovoriť nedá, prístupy a rukopisy sú totiž veľmi odlišné a spája ich nanajvýš rovnaké pohlavie.

 

Keď sa doteraz poznaný svet začne rúcať

Herca Paula Dana si zrejme automaticky spojíte s vydarenými americkými nezávislými filmami, napríklad s Malou Miss Sunshine alebo 12 rokov otrokom. Teraz si sadol na druhú stranu kamery a jeho režisérsky debut Wildlife za nimi nezaostáva. Wildlife je adaptáciou novely Richarda Forda z roku 1990 a rozpráva príbeh tínedžera Joea, ktorý sa spolu so svojimi rodičmi presťahuje do mestečka v Montane. Keď však otec Jerry (v podaní Jakea Gyllenhaala) náhle dostane v práci výpoveď, za novou musí cestovať ďaleko a situácia a osudy rodiny sa začínajú zamotávať. Matka Jeanette (Carey Mulligan) sa snaží zabezpečiť seba a svojho syna pre prípad, že by sa otec z nejakého dôvodu už nevrátil. Joeov dovtedy bezproblémový svet sa začína narúšať.

 

Introvert na režisérskej stoličke

Zatiaľ čo ako herec je Paul Dano známy tým, že medzi jednotlivými scénami si rád dá slúchadlá, počúva hudbu a odreaguje sa, ako režisér si takéto introvertné chvíľky veľmi nemohol dovoliť. „Boli chvíle, kedy som sa cítil, akoby som nemal žiaden čas sám pre seba. A ako introvert som ho potreboval. Takže si pamätám, že na obedoch som vždy sedával sám. Ľudia sa pýtali: Ideš s nami jesť? A ja som vravel: Nie, potrebujem svojich dvadsať minút. Ale inak sa mi to páčilo,“ povedal Dano o svojich režisérskych pocitoch v rozhovore pre britský The Independent.

 

S rodinnými témami plánuje pokračovať

Táto psychologická dráma, zasadená do prostredia Ameriky 60-tych rokov, získala cenu za Najlepší film na festivale v Turíne a všeobecne pozitívne ohlasy vyvolali najmä výkony Mulligan a Gyllenhaala v rolách ústrednej manželskej dvojice. Samotnému Danovi sa režisérska stolička zapáčila a nechal sa počuť, že Wildlife určite nie je posledný film, ktorý natočil o nefunkčných rodinách. Každopádne, táto snímka tiež nesie určitú rodinnú stopu: scenáristicky sa na nej totiž spolu s Danom podieľala aj jeho partnerka Zoe Kazan.

 

Roberta Tóthová, Mária Galajdová, Festivalový denník

 

 

Film Nezízaj mi do taniera zo sekcie Marko Škop pozýva hrajú:

  1. júna | 17:30

Kino Úsmev VSE Cinema

  1. júna | 18:30

Kulturpark 1 JOJ Cinema

 

Film Wildlife zo sekcie American Indies hrajú:

  1. júna | 22:00

Kunsthalle

  1. júna | 21:00

Kino Slovan Hashtag.sk Cinema