Kto rozhodne o tohtoročných Modrých anjeloch? Toto je zloženie Medzinárodnej poroty hraných filmov

V Medzinárodnej porote hraných filmov, ktorá rozhodne o držiteľoch cien Modrý anjel, sa tento rok stretnú filmoví profesionáli z rôznych oblastí.

 

Éva Bandor

Narodila sa v roku 1971 v Štúrove. Štúdium na VŠMU v Bratislave ukončila v roku 1996. Po škole hrala do roku 2001 v divadle Thália v Košiciach. Účinkuje na scéne Jókaiho divadla v Komárne aj na budapeštianskych scénach. Má za sebou desiatky úloh a v roku 2004 získala najprestížnejšie maďarské divadelné uznanie Cenu Mari Jászai. Od roku 2003 hrá i vo filme. Pracovala s takými režisérmi ako Ivan Vojnár (Ženy môjho muža), Mátyás Prikler (Ďakujem, dobre), Peter Bebjak (Čistič), Jan Hřebejk (Učiteľka), Mariana Čengel Solčanská (Miluj ma alebo odíď). Film Györgyho Kristófa Out bol uvedený na MFF v Cannes a za herecký výkon vo filme Jara Vojteka Deti získala cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe na MFF v Pekingu.

 

Ivan Fíla

Filmový režisér, scenárista a spisovateľ. K jeho najvýznamnejším dielam patria filmy Lea a Kráľ zlodejov, ocenené na mnohých prestížnych medzinárodných festivaloch. Lea získala okrem iného nominácie na Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film a Európsku filmovú cenu za mladý európsky film roku a bola predaná do 42 krajín. Kráľ zlodejov bol slovenským kandidátom na Oscara. Medzinárodný úspech mu otvoril cestu do Hollywoodu, kde na pozvanie Stevena Spielberga napísal pre Studio DreamWorks a producentku Wendy Finerman (Forrest Gump) scenár k filmu The Betty Schimmel Story. Okrem hraných filmov nakrútil aj niekoľko dokumentárnych pre zahraničné televízie. Román Muž, ktorý stál v ceste, vyšiel v auguste 2018 k 50. výročiu Pražskej jari a stal sa bestsellerom. Kniha má už 5. dotlač.

 

Panagiotis Kotzathanasis

Narodil sa v gréckom Solúne v roku 1981. Ako novinár a filmový kritik sa špecializuje na kinematografiu juhovýchodnej Ázie. Vlastní webovú stránku Asian Movie Pulse, založil portál Asian Film Vault a pravidelne prispieva na webové stránky Taste of Cinema a Hancinema. Jeho kritiky, rozhovory, prehľady a pocty sa objavujú aj na stránkach Asia Dialogue, EasternKicks a na množstve ďalších, ale aj v gréckych a európskych publikáciách.

 

Dina Pokrajac

Vyštudovala žurnalistiku a politickú vedu na Fakulte politických vied Záhrebskej univerzity a v súčasnosti si na tejto univerzite robí doktorát na Katedre etnológie a kultúrnej antropológie Filozofickej fakulty. Je dramaturgičkou Subversive Festivalu a festivalu Filmové mutácie: Festival neviditeľného filmu. Je výkonnou producentkou filmu Simplon Express /The Return pre La Galerie des Locataires. Za svoje eseje a filmové kritiky získala v roku 2017 Cenu Vladimira Vukovića pre najlepšieho mladého filmového kritika a publikuje v časopisoch Hrvatski filmski ljetopis, Filmonaut, Zarez a na portáli Kulturpunkt.hr. Je členkou Chorvátskej asociácie filmových kritikov a Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI) a v roku 2019 bola členkou poroty CICAE pre sekciu Berlinale Forum.

 

Mohammad-Ali Talebi

Filmový režisér, scenárista a producent. Narodil sa v Iráne a filmovú réžiu vyštudoval na filmovej univerzite. Natočil viac ako 10 hraných filmov, pričom za viaceré z nich získal množstvo cien na medzinárodných filmových festivaloch, napríklad v Berlíne, San Franciscu, Chicagu, vo Viedni, Frankfurte. Jeho filmy boli aj v oficiálnom výbere filmových festivalov v New Yorku, Sundance, Montreale, Toronte a v Tokiu. V roku 2003 sa v rámci jeho portrétu na MFF v Mníchove premietlo päť jeho filmov. Film Vietor a hmla bol v roku 2012 distribuovaný v 25 nemeckých mestách. Tri z jeho filmov, Gumáky, Vrece ryže a Vŕba a vietor, sa v roku 2014 s podporou BFI premietali v Londýne a ďalších veľkých mestách Spojeného kráľovstva. Jeho filmy sú humanistické a zameriavajú sa na život detí a mládeže a ich sociálne a vzdelávacie problémy.