Režisér György Kristóf: Do Košíc sa rád vraciam, filmový festival im pristane

Vracať sa do Košíc, do mesta, kde som vyrastal a kde žije moja rodina, je pre mňa stále výnimočné. Aj preto, že toto mesto má svoju jedinečnú atmosféru. Možno to veľa ľudí nevie, ale bratom Sándora Máraia, tiež Košičana, bol slávny a dôležitý režisér Géza Radványi, ktorý po emigrácii napríklad objavil Louisa de Funèsa. Pri Hlavnej ulici ešte stále stojí ich rodný dom, čo prechádzke Košicami dodáva na výnimočnosti. Táto nálada mesta je pre festival dôležitá.

V poslednom období som prešiel svet, rok som vlastne žil na festivaloch. Niekde som pobudol menej ako 24 hodín a hneď letel ďalej, inde som mohol byť dlhšie. Videl som ich naozaj veľa. Aj po týchto skúsenostiach je pre mňa veľmi príjemným zážitkom vrátiť sa na Art Film Fest. Lebo sem sa vraciam. Po mojej premiére filmu OUT v Cannes som tiež hneď išiel do Košíc, aby som práve tu mohol ukázať svoj film aj domácemu publiku, vôbec ako prvému na Slovensku. Pozrieť sa prišla celá rodina z východu. Bol som naozaj rád, že mohla prísť aj moja babička a vidieť film v slávnostných podmienkach. Potom mi vynadala kvôli názvu, ale ďakujem Art Film Festu, že tak mohla urobiť. Následne boli marketing a distribúcia môjho filmu dosť zanedbané, takže tie košické premietania na festivale sa pre mňa časom stali ešte dôležitejšie.

Užívam si mesto a je veľmi dobré, že si v Košiciach viem pozrieť výnimočné filmy. Sadol som si aj do Kina Slovan, do toho starého biografu, kde je ešte v strede kinosály ulička, a to všetko ma potešilo. To, že tieto miesta stále fungujú aj to, že Košičania sem chodia a že ich zaujíma film. Dúfam, že to tak vydrží ešte dlho.

 

György Kristóf

filmový režisér