INSPIRATIONAL DAYS: Art Film Fest bude inšpirovať. Nielen filmami, ale aj samotnými tvorcami.

Aké sú začiatky mladých filmárov a ako vznikali ich prvé celovečerné filmy? Účastníci tohto Industry programu Inspirational Days na AFF (17.-18.6.2019) sa budú môcť inšpirovať nielen filmami, ale aj samotnými tvorcami. Prípadové štúdie a osobná účasť režisérov Piotra Domalewského, Teodora Kuhna a Mihályho Schwechtje prinesú počas dvoch dní divákom unikátny pohľad do zákulisia vzniku a procesu tvorby debutových celovečerných filmov. Panelová diskusia s režisérmi zase poskytne odpovede na otázky týkajúce sa možností pri tvorbe debutov v jednotlivých krajinách, ako aj najväčších problémov, s ktorými sa režiséri ako debutanti stretli.

,,Vstup na obidva dni bude voľnýkapacita miest je však obmedzenápreto odporúčame prísť na program v časovom predstihuDržitelia cinepassov si môžu spraviť v systéme rezerváciu,“ uviedla koordinátorka Inspirational Days Erika Paulinská.

 

Piotr Domalewski

Filmový režisér, scenárista a herec. Jeho krátke filmy získali množstvo cien na rôznych európskych festivaloch. Píše aj divadelné hry a jeho hra Päť metrov štvorcových bola ocenená na národnej súťaži dramatikov Metafory Rzeczywistostości. Za film Cudzinec dostal Veľkú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale Cinemaforum vo Varšave a za svoj hraný debut Tichá noc Zlatého leva – veľkú cenu na 42. Festivale poľských filmov v Gdyni.

Premietneme: Tichá noc (PL, 100min, 2017)

Vo filme Tichá noc sledujeme príbeh Adama, mladého ekonomického migranta, ktorého priateľka otehotnie a on sa rozhodne zmeniť svoj život naruby a založiť si v zahraničí firmu. Na to musí odcestovať do svojho rodného mesta vo východnom Poľsku a presvedčiť svojich príbuzných, aby predali pozemky. Pri tradičnej štedrovečernej večeri Adam pomaly príde na to, že bude musieť zaplatiť oveľa vyššiu cenu, než predpokladal.

 

Teodor Kuhn

Teodor Kuhn je mladý slovenský režisér, absolvent réžie na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Bratislave. Jeho krátke filmy Stratené deti (Terste Film Festival – Official Selection 2012), Momo (Cinemaiubit International Student Film Festival Bucharest 2014 – Special Jury Prize 2014), Vox Populi (2014), Prepáče mi (2015) získali medzinárodný úspech. Ostrým nožom je jeho celovečerný debut. Film získal hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale Praha – Febiofest hlavnú cenu Grand Prix.

Premietneme: Ostrým nožom (SK, 89min, 2019)

Príbeh otca, ktorému zavraždia syna. Z útoku sú obvinení štyria páchatelia, pre chybné rozhodnutie sudkyne sa však dostanú na slobodu. Otec, odhodlaný odhaliť pravdu, sa púšťa do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom aj vládnucou mafiou. Dokáže v takto prehnitom systéme vyhrať?

 

Mihály Schwechtje

Mihály Schwechtje je maďarský režisér, ktorý pred svojím celovečerným debutom Nebezpečné city natočil niekoľko ocenených krátkych filmov. Spolurežíroval aj televízny seriál Terapia z produkcie HBO Maďarsko. V roku 2018 bol vybratý do berlínskeho programu Nipkow. Vyučuje na Univerzite divadelného a filmového umenia v Budapešti. V roku 2019 napísal a režíroval divadelnú hru s názvom Odkaz, ktorú v súčasnosti adaptuje do filmovej podoby.

Premietneme: Nebezpečné city (HU, 96min, 2018)

Eszter sa zamiluje do svojho učiteľa angličtiny, on jej však oznámi, že odchádza za prácou do zahraničia. Začne mu posielať erotické esemesky.