Z Cannes rovno do Košíc aj s filmom oceneným Zlatou palmou

Až deväť filmov z festivalu v Cannes, ktorý sa skončil len pred mesiacom, prinesie Art Film Fest vo svojom programe. Medzi úlovkami z prestížneho filmového podujatia nechýba víťazná snímka Zlodeji novodobého japonského klasika a majstra rodinných drobnokresieb Hirokazua Koreedu. “Záver filmu nás vystrelil z kina. Boli sme Zlodejmi absolútne ohromení. Tým, ako do seba zapadli herecké výkony s víziou režiséra,” uviedla počas tlačovej konferencie predsedkyňa poroty Cate Blanchett. Koreedovi, ktorý aj svoje predošlé filmy uviedol v Cannes (v roku 2013 získal Cenu poroty za snímku Aký otec, taký syn), sa počas slávnostného ocenenia, podľa jeho vlastných slov, doslova triasli nohy. “Chcel by som sa podeliť o odvahu a nádej, ktoré prichádzajú s cenou, so svojím štábom a hercami, rovnako ako aj s mladými režisérmi. Dúfam, že filmy môžu spájať ľudí, ktorí sú v konflikte v oddelenom svete,” reagoval na ocenenie režisér. Vo svojej najnovšej, viacvrstevnatej dráme sleduje obyčajného gastarbeitera Osamu, ktorý si privyrába na život, spolu so svojou rodinou, krádežami v obchodoch. Ich rutinu naruší osamelé dievčatko, ktoré si Osamu z ľútosti osvojí do rodiny. Jeho rozhodnutie nezostane bez následkov a protagonisti si, rovnako ako diváci, budú klásť otázku, čo vlastne rozumieme pod pojmom rodina.

 

Veľkým úspechom na festivale v Cannes sa môže pochváliť maďarská režisérka Zsófia Szilágyi, ktorej hraný debut Jeden deň získal v rámci Týždňa kritiky Cenu FIPRESCI za debut. Jej hlavnou hrdinkou je štyridsiatnička Anna, ktorej život sa stráca v špirále starostlivosti o tri deti, zamestnania, domácich prác a finančných problémov. Anna sa snaží na nič nezabudnúť a všetko zvládať, no tiež si uvedomuje, že sa postupne pretrhávajú väzby medzi ňou a jej manželom. Čoraz intenzívnejšie pociťuje rozpor medzi neznesiteľne monotónnou, ale zároveň krehkou a príznačnou každodennosťou. “Táto cena je výnimočná a naznačuje, že pochopili, akú váhu má téma filmu o živote matky s tromi deťmi. Otázkou bolo aj to, či sa vôbec dá natočiť film o jej jednom dni. Toto ocenenie ukazuje, že ide o významnú otázku, ktorá má existenčný význam,“ povedala Zsófia Szilágyi pre portál index.hu.

 

Cenu za najlepšiu réžiu získal v Cannes poľský režisér Pawel Pawlikowski za snímku Studená vojna, v ktorej sleduje vášnivý vzťah medzi speváčkou a tanečníčkou Zulou a kaviristom Wiktorom na pozadí prebiehajúcej studenej vojny. “Príbeh takého páru ma sprevádza celé veky. Venoval som ho svojim rodičom, pretože je trochu inšpirovaný ich búrlivým vzťahom — zažívali veľkú lásku a veľkú vojnu. Ich odlúčenia, zrady, opätovné spojenia — tento príbeh bol stále niekde vzadu v mojej hlave, ako taký matrix všetkých milostných príbehov. Takže som vedel, že to musím urobiť,” vysvetlil Pawlikowski pre Deadline.

 

Art Film Fest uvedie ešte ďalší ocenený film, a to najnovšiu snímku Spikea Leeho BlacKkKlansman, ktorá síce rozpráva o závažnej téme rasizmu, no s natoľko odľahčeným tónom, až nadobudnete pocit, že sledujete komédiu. Film o afroamerickom policajtovi z Colorada, ktorý sa v prvej polovici 70. rokov úspešne infiltruje do miestnej organizácie Ku Klux Klanu, si v Cannes vyslúžil dlhý standing-ovation a Veľkú cenu poroty. Úspech vo francúzskom meste mal aj hraný film dokumentaristu Sergeja Loznicu Donbas, ktorý vykresľuje obraz hybridnej vojny na východe Ukrajiny. Loznica získal v Cannes cenu za réžiu v sekcii Un certain regard.

Na cestu kamiónom s tajomným nákladom z Kosova do Belehradu počas bombardovania v roku 1999 vezme divákov film Ognjena Glavonića Náklad. Mrazivé podobenstvo o dobe nedávnej tiež premiéroval v Cannes. Do minulosti, konkrétne do Leningradu 80. rokov 20. storočia, vezme divákov film Leto režiséra Kirilla Serebrenikova. Ten sa premiéry svojej uhrančivej, nostalgickej filmovej spomienky na niekdajšiu stratenú generáciu nemohol zúčastniť, od jari totiž sedí v domácom väzení.

 

Osobne v Košiciach uvedie svoj film Ľadové peklo režisér Joe Penna, ktorého magazín Variety a portál IndieWire vybral medzi čerešničky tohtoročného festivalu v Cannes. V letných horúčavách prinesie na plátno strastiplnú cestu muža zamrznutou planinou za záchranou vlastného života. Na veľkom plátne amfiteátra festival premietne životopisný dokument Whitney. Režisér Kevin MacDonald v ňom vyspovedal desiatky osôb, ktoré boli blízke známej speváčke počas jej búrlivého života.

 

Zuzana Sotáková