TIP na dnes: víťaz Zlatej Palmy v Cannes – film Zlodeji o 18.30 h

Situácia, v akej prichádza do kín nový film režiséra Hirokazua Koreeda, je aj nie je závideniahodná. Na jednej strane je to víťaz ostatného ročníka jedného z najznámejších filmových festivalov na svete. Tiež sa však vytvárajú vysoké očakávania, keď totiž nejaký film vyhrá hlavnú cenu v Cannes, musí preukázať isté kvality. Pravdepodobne je snímka niečím inovatívna – či už témou alebo spracovaním. Art Film Fest ako prvý na Slovensku ponúka možnosť pozrieť si film Zlodeji.

 Sekcia Be2Can Starter prináša na festival, už od jeho počiatkov v metropole východu, kvalitné snímky z najslávnejších filmových festivalov. Sekcia je predskokanom jesennej prehliadky, v ktorej sa schádzajú kvalitné filmy z festivalov v Berlíne, Benátkach a v Cannes. Do tretice všetko dobré a ani aktuálny ročník slovenského festivalu nie je výnimkou. V minulosti priniesol napríklad maďarskú romancu O tele a duši a drámu Ja, Daniel Blake. A práve režisérom britskej drámy sa nechal výrazne ovplyvniť aj režisér filmu Zlodeji.

Príbeh drámy Zlodeji sa odohráva na presne neurčenom mieste v japonskej metropole Tokio. Jeho hlavnými hrdinami sú Osamu Shibata, jeho žena Nobuyo a ich syn. Žijú v obrovskej biede. Osamu má občasné zákazky a jeho žena má prácu s nízkym platom. Žijú a spoliehajú sa na dôchodok ich starej mamy. Keďže je peňazí málo, Osamu sa uchyľuje k príležitostným krádežiam v miestnych potravinách a do remesla zasväcuje postupne aj svojho malého syna Shotu. Všetko sa zvrtne, keď pri jednej akcii nachádzajú malé dievčatko bez domova – Yuri. Vezmú ju k sebe domov a aj napriek zlej finančnej situácii sa rozhodnú dievčatko nelegálne adoptovať.

Režisér Hirokazu Koreeda sa nechal počuť, že na námete snímky Zlodeji začal pracovať, keď sa pri svojom filme Aký otec, taký syn (2013) zaoberal otázkou, čo vlastne vytvára rodinu. Nad filmom, ktorý by skúmal túto problematiku, sa zamýšľal viac ako desať rokov, ešte predtým, než začal pracovať na svojom novom filme. Nechcel v ňom vraj zachytiť príbeh len z pohľadu niekoľkých vybraných postáv. Chcel sa pozrieť na rodinu, ktorá je súčasťou konkrétnej spoločnosti. Keď pracoval na scenári, robil si dôkladný rešerš. Navštívil aj miestny sirotinec.

Filmový kameraman Kondo Ryutto natáčal na filmovú surovinu, s režisérom sa zhodli, že táto forma bude ich filmu najviac vyhovovať. Aj tu možno odčítať Koreedovu inšpiráciu britským režisérom a dvojnásobným držiteľom Zlatej Palmy Kenom Loachom.

Snímka má veľmi pozitívne kritiky. Na stránke Rotten Tomatoes si dokonca drží rating neuveriteľných 100 percent na základe zatiaľ sedemnástich kritík od uznávaných autorov. Americký časopis The Hollywood Reporter film charakterizuje ako „sladko-trpký“. Kritici oceňujú, že sa Koreedovi podarilo vykresliť vierohodnú drámu z domáceho prostredia, kde je miesto pre autentické emócie. Niektorí kritici film dokonca prirovnávajú ku klasike svetového literárneho realizmu Oliverovi Twistovi od Charlesa Dickensa.

Zlodeji sú prvým filmom z Japonska od roku 1997, ktorý vyhral v Cannes Zlatú palmu. „Fascinovalo nás, ako boli herecké výkony prepletené s režisérovou víziou,“ odôvodnila rozhodnutie poroty jej prezidentka, herečka Cate Blanchett.

 

Barbora Gvozdjáková

 

Film zo sekcie Be2Can Starter hrajú:

  1. júna: 18:00 Kulturpark 1 JOJ Cinema