TIP na dnes: Trhlina bude seriál nielen do televízie, ale aj do kina

Televízia JOJ má v rukáve ambiciózny projekt. Trojdielna televízna miniséria Trhlina v réžii Petra Bebjaka vzniká podľa rovnomennej knihy oceňovaného slovenského autora Jozefa Kariku. Natáčanie je ukončené, mysteriózny triler je momentálne v rukách strihačov a tvorcovia ho dnes na Art Film Feste prvýkrát predstavia verejnosti.

Tí, čo Karikov román čítali, a nie je ich vôbec málo, veď na Slovensku sa zatiaľ predalo viac ako 150-tisíc kníh tohto autora, si už na jeho filmové spracovanie zaručene brúsia zuby. Trojdielna miniséria bude prestrihaná aj pre kiná, diváci ju teda budú môcť oceniť aj na veľkom plátne.

Po Trhline filmári siahli prirodzene preto, že je knižným bestsellerom. A zaujala nielen ich, ale aj televíziu. Obľúbený spisovateľ a oceňovaný režisér by teda mohli byť zárukou, že pôjde o kvalitný projekt a divák oň prejaví záujem. Navyše, ide o temnú žánrovku a krimi či triler sú bez preháňania Bebjakovou doménou.

Kriminálna séria Za sklom, ktorú režíroval pre televíziu JOJ, kvalitatívne predčí tuzemskú seriálovú tvorbu. Navyše, nedávno sa podaril ojedinelý úspech, keď Ben Affleck a Matt Damon kúpili práva na minisériu Spravedlnost realizovanú Bebjakom v Čechách. Očakávania od Trhliny sú teda prirodzene veľké. ,,Je to iné ako Za sklom. Trhlina vychádza z knihy a je mnoho ľudí, ktorí ju čítali, preto sme sa snažili byť čo najvernejší. Samozrejme, nie všetko, čo je napísané sa dá aj natočiť,” hovorí režisér.

Premisa príbehu je podľa neho jednoduchá. ,,Trhlina je o človeku, ktorý pátra po tajomných zmiznutiach ľudí v pohorí Tribeč a počas toho, ako získava jednotlivé stopy, stretáva ďalších ľudí, ktorí záhadám veria alebo nie. Chceli sme vytvoriť mysteriózny triler pre televíziu, čo je v rámci televíznych žánrov, ktoré sa realizujú na Slovensku výnimočné,” približuje Peter Bebjak.

Mozaika “najväčšej záhady Slovenska” sa začne vynárať v momente, kedy nezamestnaný mladík Igor objaví záznamy výpovedí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten pred niekoľkými rokmi zmizol, nezvestný bol však len dva mesiace. Jedného dňa sa doráňaný a popálený objavil, svoj zvláštny zážitok však utopil v nepamäti. Fisher nikdy neobjasnil, kde bol a čo sa mu stalo. Igor teraz zisťuje, že ani zďaleka nebol jediný. K mladíkovi odhodlanému rozlúštiť záhadu sa pridá jeho priateľka, konšpirátor Andrej a skeptik Dávid a všetci štyria vstúpia priamo do centra mystérie, do tribečských lesov, kde na svoju zvedavosť doplácajú…

Prvé zábery z Trhliny predstaví na festivale režisér Peter Bebjak s producentom Rastislavom Šestákom a hercom Matejom Marušinom.

 

Roberta Tóthová

 

Diskusia k projektu Trhlina bude:

  1. júna: 14:00 Kulturpark 2 JOJ Cinema