Prezident AFF Milan Lasica: Kvalitné filmy nestarnú a stále majú čo povedať

Stereotypnosť festivalu spočíva v tom, že je vždy iný. Iné je nielen počasie, iné sú predovšetkým filmy, hostia festivalu a publikum. Myslím si, že aj tento rok to bude tak. Že si budeme môcť vybrať z množstva filmov, že bude dobrá festivalová atmosféra a že budeme môcť konštatovať, že Košice už prijali festival za svoj, že sa stal integrálnou súčasťou jeho kultúrneho života. Metropola východu má takmer ideálnu infraštruktúru pre takéto podujatie, a to sú nielen kinosály a iné priestory, ale predovšetkým vyspelé publikum.

Každá takáto udalosť rozširuje kultúrne spektrum nášho prostredia. Film je dôležitá súčasť našej kultúry, podobne ako hudba, divadlo alebo výtvarné umenie. A jeho výhoda je v tom, že film nakrútený, povedzme v Hollywoode, môžete premietať, povedzme, v Spišskej Novej Vsi.

Pre mňa je festival Art Film Fest Košice zaujímavý možnosťou stretávať sa s ľuďmi, s ktorými by som sa inak nestretol a porozprávať sa s tými, s ktorými sa občas stretnem, ale na rozhovor nemáme čas.

V sekcii Prezidentov výber som sa tentokrát zameral na slávne muzikály. A to preto, lebo filmový muzikál má veľkú tradíciu. Sústredil som sa na filmy, ktoré sú výnimočné, ale v čase svojho vzniku neboli až také populárne ako, povedzme, My fair lady. Chcem upozorniť na to, že kvalitné filmy nestarnú, že nám stále majú čo povedať.

Milan Lasica

prezident Art Film Festu Košice