Porota AFF 2018 – Medzinárodnej súťaže hraných filmov

Filmový festival ART FILM FEST s hrdosťou predstavuje tohtoročnú medzinárodnú porotu súťažných hraných filmov, ktorá je zložená z filmových profesionálov piatich krajín. V porote bude zastúpené Slovensko, Ukrajina, Poľsko, Rusko a Nemecko. Ich úlohou bude vybrať držiteľov ceny Modrý anjel, ktorí sa rozletia do sveta v závere festivalu – 23. júna.

 

Lívia Filusová – Slovensko

Slovenská producentka. V rokoch 1983 – 1989 pracovala ako asistentka produkcie v Slovenskej filmovej tvorbe. V roku 1991 absolvovala štúdium na VŠMU v Bratislave v odbore filmovej a televíznej produkcie. V rokoch 1993 – 1995 bola manažérkou MFF Forum Bratislava a v rokoch 1994 – 2006 MFF Art Film Trenčianske Teplice. V roku 2006 založila produkčnú spoločnosť FURIA FILM, v ktorej sa venuje filmovej a televíznej produkcii. Na svojom konte má už vyše tridsať filmov. Dokument Mesto lietajúcich slov (2006, r. Tina Diosi) a hraný film V tichu (2014, r. Zdeněk Jiráský) boli uvedené na MFF Karlove Vary. Nedávno dokončila drámu Pivnica (r. Igor Vološin) so Jeanom-Marcom Barrom v hlavnej úloh.

Joanna Kos-Krauze – Poľsko
Jedna z najvýznamnejších režisérok súčasnej poľskej  kinematografie. Za filmy, na ktorých sa režisérsky podieľala,  získala viac  než dvesto medzinárodných aj poľských cien. K prelomovým okamihom jej tvorivého života patrí stretnutie s Krzysztofom Krauzem (1953 – 2014), jedným  z najvýznamnejších poľských filmárov. Je autorkou námetu na film Môj Nikifor, príbeh naivistického maliara z Krynice spred pol storočia, ktorý sa stal najväčším poľským  festivalovým hitom od začiatku 90. rokov. V Karlových Varoch získal 6 cien – okrem iného za najlepší film a najlepšiu réžiu.  V autorskom a režisérskom tandeme nakrútili filmy Námestie Spasiteľa Papusza a Vtáci spievajú v Kigali , ktoré sa tešili vrelému prijatiu kritiky, divákov aj filmových festivalov. Je predsedníčkou Zväzu poľských filmových režisérov.

Marianna Kavka – Ukrajina
Herečka, režisérka, novinárka a učiteľka. Vyštudovala  herectvo na Hudobnej akadémii v Ľvove, nemeckú filológiu na Fakulte cudzích jazykov Štátnej univerzity Ivana  Franka v Ľvove a réžiu na Divadelnej, filmovej a televíznej univerzite Karpenko-Karya v Kyjeve. Hrala vo filmoch Wima  Wendersa, Jerzyjho Wójcika a ďalších a režírovala divadelné
predstavenia štátnej ukrajinskej televíznej spoločnosti. Od  roku 2004 je redaktorkou a moderátorkou spoločensko-politického programu  Dialóg, ktorý sa vysiela v nemeckom jazyku v medzinárodnej rozhlasovej stanici Rádio Ukrajina (NSTU). Na Univerzite Karpenko-Karya učí dejiny vizuálnych umení. Je členkou poroty FIPRESCI a ako filmová kritička
robí reportáže pre ukrajinský rozhlas a televíziu z filmových festivalov v Berlíne, Cannes, Mníchove a Karlových Varoch

Christoph Thoke – Nemecko
Vďaka skúsenostiam z televízie, filmových štúdií a veľkých filmových festivalov pracuje ako hlavný výkonný  producent nezávislých filmov na celom svete. Jeden z jeho posledných filmov, O koňoch a ľuďoch, islandsko-nemecká koprodukcia, získal 30 cien a uviedli ho na viac než 100 filmových festivaloch. Postupne sa začína venovať aj mentorstvu, prednášaniu a poradenstvu a ako odborník zasadá v porotách, hodnotiacich komisiách a podobných subjektoch. Je prezidentom nemeckej spoločnosti Mogador Film.

Ivan Švedov/Ivan Shvedoff – Rusko
Herec, učiteľ a filmár. Narodil sa v roku 1969 v Petrohrade, kde v roku 1991 absolvoval Štátnu divadelnú akadémiu. Ešte v tom istom roku získal prvú hlavnú úlohu vo filme. Hral vo viac než 80 filmoch a televíznych produkciách na celom svete vrátane  medzinárodne známych snímok ako Nepriateľ pred bránami (Enemy At The Gates, 2001), Bournov mýtus (The Bourne Supremacy, 2004),  Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) a Babylon Berlin (TV, 2017). Pracoval s tvorcami ako Jean-Jacques Annaud, Brad Bird,  Věra Chytilová, Daniel Espinoza, Wolfgang Murnberger, Alice Nellis, Rodo Seji, Hartmut Schoen, Steven Spielberg, bratia Tavianiovci, Tom Tykwer a ďalšími režisérmi. V roku 2014 sa začal venovať výučbe hercov. Od roku 2015  učí filmové herectvo na Pražskej filmovej škole.