DNES: Film slovenskej režisérky – Boj – má v Košiciach svetovú premiéru

Eva Križková : Chcela som ukázať odvrátenú stranu Portugalska 

 Filmová publicistka Eva Križková prináša na Art Film Fest svoj prvý krátky film. Vznikol počas workshopu, ktorý viedol známy a uznávaný maďarský režisér Béla Tarr. Vo svojom diele sa rozhodla zamerať sa na príbeh svojej kamarátky, ktorú pozná už dlhé roky.  

O počiatkoch tvorby svojho filmového diela publicistka hovorí: „Myslím si, že je dôležité spomenúť fakt, že dielo vznikalo práve na workshope s Tarrom. Ja som naň šla najmä z jedného dôvodu. Mám totiž rozrobený vlastný celovečerný dokumentárny film. Keďže nie som profesionál a nemám vyštudovanú réžiu, mala som pocit, že účasť na ňom by bola dobrou príležitosťou, ako sa v praxi niečo naučiť. Až počas samotného workshopu vysvitlo, že každý účastník má sám za seba natočiť jeden film. Mali sme na to dva týždne. Prvý týždeň bol len také rozkukávanie a pozerali sme veľa filmov.“

Križková tiež spomína, že v konečnom dôsledku svoj výsledný film natočila približne za hodinu a za ďalšiu noc ho musela postrihať. Čo sa týka námetu, ten vznikal počas konzultácií s Bélom Tarrom. Zadanie znelo: vymyslieť nejaký vlastný námet. Eva si vymyslela taký, ktorý bol na začiatku príliš komplikovaný pre konkrétny krátky film.

Ďalej dopĺňa: „Vychádzala som z toho, že sa môj film bude odohrávať v Lisabone v Portugalsku. Sama som predtým v Portugalsku aj študovala – bola som tam na Erazme. Tiež som tam často chodila a mám tam teda aj veľa známych. Poznám to tam.“

Krajina ju inšpiruje a chcela sa vysloviť o svojom vzťahu k nej. Chcela spraviť niečo o jej odvrátenej strane, keďže Portugalsko je prezentované ako krásna krajina. Všetci tam chodia na turistiku, k moru a užívajú si pitoresknosť krajiny. Mladá režisérka však chcela ukázať jej inú, možno pravú, stranu. Podľa nej je to veľmi živelná krajina – a trocha aj predátorská. Je aj výbojná, keďže v minulosti mali veľa kolónií. Križková sa vo svojom krátkom filme rozhodla zamerať na jej kamarátku Andreu, ktorú už veľmi dlho pozná a je výrazne iná ako my. Podľa nej majú proste iný temperament. V niečom sú otvorenejší a v niečom agresívnejší. Fyzicky sa inak správajú. Sú taktickejší, viac do seba strkajú. My sme v porovnaní s nimi rezervovanejší. Aj pre tieto rozdiely sa rozhodla práve pre svoju kamarátku. “V dialógu s Bélom Tarrom som postupne dospela k tomu, že som okresala svoj námet na minimum. Vedela som, že vytvorí situáciu, ktorá bude pre moju kamarátku prirodzená,” povedala autorka. Andrea sama chodí na hodiny kung fu. Križková sa jej rozhodla klásť rôzne otázky – tie sa týkali najmä vzťahov. Otázky na jednej strane smerujú k vlastným konkrétnym vzťahom protagonistky a na druhej strane sú pre autorku filmu istou metaforou o vzťahoch v spoločnosti ako takých. Tiež ju zaujalo, ako sa Portugalci vo svojich vzájomných vzťahoch správajú. Na noc strihania si spomína:

„Keď som ten materiál uvidela a vedela som, že ho musím za jednu noc postrihať, tak som v podstate dosť improvizovala. Nejako intuitívne som to poskladala, tak, aby mi to sedelo.“

Tarr vstupoval do kreatívneho procesu práce na filme len v prípravných fázach. Strih bol úplne na režisérke. Celé to bolo veľmi živelné. Autorka filmu si myslí, že nikto na workshope, vrátane Bélu Tarra, nevedel presne, ako to bude prebiehať a všetkým to ostalo úplne na poslednú chvíľu. Všetci to strihali až v tú poslednú noc pred záverečným dňom, kedy svoje diela prezentovali ostatným účastníkom workshopu a mali spoločné premietanie.

Kolegovia vraj reagovali na film veľmi pozitívne. Aj ju samotnú reakcia ako aj výsledný film veľmi prekvapili – najmä fakt, že to dokázala dať dokopy za taký krátky čas. Jedna z účastníčok, ktorá bola z Brazílie, ju dokonca oslovila, či by nechcela film prihlásiť na ich miestny festival tanca. “Je to iný pohľad. Nebrala som to  tak, že točím tanečný film,” krčí plecami Eva Križková. Na samotný workshop boli podľa nej reakcie veľmi rozpačité. Napríklad Eve Križkovej podľa jej vlastných slov veľa dal, aj ju posunul. Ale na druhej strane bolo údajne veľmi veľa ľudí nespokojných pre príliš živelnú organizáciu.

Barbora Gvozdjáková

Film zo sekcie Medzinárodná súťaž krátkych filmov hrajú:

  1. júna: 16:00 Kulturpark 2 JOJ Cinema