Do ,,artfilmových“ Košíc má namierené viacero uznávaných filmových tvorcov. Koho stretnete v prvý víkend?

Prichádzajú so svojimi filmami a chcú o nich diskutovať. Viacero filmových tvorcov i hercov príde svoje snímky na tohtoročný Art Film Fest uviesť osobne. Koho môžete v kinách stretnúť?

Tohtoročný laureát ceny Zlatá kamera Alexej German ml. uvedie v sobotu 16. júna v Kine Úsmev VSE Cinema svoj film Dovlatov, ktorý získal v Berlíne Strieborného medveďa za výnimočný umelecký prínos, kostýmy alebo výpravu. Civilný a dobu skvele vystihujúci film o súputnikovi Josifa Brodského, básnikovi Sergejovi Dovlatovovi, nie je tradičným portrétom, ale realistickým „záznamom“ éry ruskej kultúry začiatkom 70. rokov minulého storočia. Doby, keď literatúra a umenie boli považované za veci života a smrti.

So slovenskou herečkou Zuzanou Mauréry sa budú môcť jej fanúšikovia stretnúť 16. júna o 16.00 h pri Dolnej bráne, kde sa uskutoční slávnostný ceremoniál spojený s odovzdávaním ceny Hercova misia. V ten istý deň zároveň Mauréry uvedie v Kine Úsmev VSE Cinema niekoľkonásobne ocenený slovenský film Učiteľka, v ktorom stvárnila hlavnú úlohu.

Filmár Fero Fenič, ktorý si na úvodnom ceremoniále prevezme Cenu prezidenta festivalu, má na Art Film Feste svoju sekciu https://goo.gl/ZcWEj9. V nedeľu 17. júna o 15.00 osobne uvedie  v Kine Úsmev VSE Cinema výber svojich krátkych filmov. Kolekcia dokumentov je prierezom od jeho začiatkov (prvé dva školské filmy z 2. ročníka FAMU), cez obdobie pôsobenia v Štúdiu krátkych filmov v Bratislave  a k tomu dokument, ktorým odštartoval svoje autorské štúdio FEBIO .

Prvým zo skupiny súťažných filmov, ktoré festival pravidelne uvádza v Kunsthalle, bude 16. júna snímka NINA, režisérky Olgy Chajdas. Tá ho príde osobne do Košíc uviesť a odpovedať na otázky divákov.

Režisérka Kasia Adamik – bude hosťom úvodného ceremoniálu, na ktorom získa jej mama Agnieszka Holland cenu Zlatá kamera. Na Art Film Fest ale Adamik zavíta aj s filmom Amok, ktorý uvádza sekcia Susedia online 16. júna v kine Slovan.

Ďalším hosťom, ktorý príde na festival so svojim filmom Červená, je režisérka Olga Sommerová. Diváci sa s ňou budú môcť stretnúť v sobotu 16. júna hneď dvakrát. V kine Úsmev VSE Cinema uvedie film Magický hlas rebelky  o životnom príbehu speváčky Marty Kubišovej a potom v Kine Tabačka svoju dokumentárnu snímku o svetoznámej opernej speváčke a herečke Soni Červenej.

Zo susedných Čiech príde na festival režisér Jan Gebert, s ktorým po filme Až přijde válka, môžu diváci diskutovať v kine Slovan. A budú mať nepochybne viacero otázok. Snímka z autentickej blízkosti sleduje život ambiciózneho vodcu Petra Švrčeka, ktorý si myslí, že jeho generácia nemá žiadne vedenie a vzor. Preto organizuje zvláštne víkendové činnosti v slovenských lesoch. S niekoľkými rovesníkmi vytvoril skupinu zvanú Slovenskí branci, ktorá zabezpečuje polovojenský výcvik a je postavená na hierarchickej štruktúre.

V nedeľu 17. júna sa diváci môžu tešiť na autogramiádu hercov k filmu Dôverný nepriateľ, ktorá sa uskutoční v košickom Auparku. Pri príležitosti predpremiéry tohto nového slovenského filmu zavítajú do Košíc Ady Hajdu,  Gabriela Mihalčínová Marcinková, Zuzana Porubjaková, speváčka Emma Drobná i režisér Karel Janák. Predpremiéra je naplánovaná na 21.00 v Kine Úsmev VSE Cinema, ale diváci ho uvidia aj 20. Júna v Kulturpaku 2 JOJ Cinema.

Svoj súťažný film a zároveň celovečerný debut Rozbi moje srdce uvedie režisérka Alexandra Makarová. Rodáčka z Košíc, žijúca vo Viedni, uvedie tento film v celosvetovej premiére 17.júna v košickej Kunsthalle a nebude chýbať ani delegácia k filmu.

Samostatnou súťažnou kategóriou sú na Art Film Feste krátke filmy, ktoré sú zoskupené do jednotlivých blokov a premietajú sa v Kulturparku 2 JOJ Cinema. V nedeľu 17.júna, v bloku II., sa po projekcii môžete stretnúť napríklad s režisérom filmu Fauve – Jérémy Comte, ktorý za tento film získal Zvláštnu cenu poroty na festival v Sundance.

V tento deň sa môžete v Kulturparku 2 JOJ Cinema stretnúť aj s režisérom filmu Zakázany Bergman – Hynekom Pallasom. Do Košíc pride divákom porozprávať o vzniku zaujímavej snímky, v ktorej sa svetové osobnosti filmu vyznávajú zo svojej lásky k dielu švédskeho velikána a vyjadrujú, ako, kde a kedy ich fenomén Bergman zasiahol.

Artfilmoví diváci sa v nedeľu 17. júna môžu osobne stretnúť aj s uznávaným fotografom Robertom Vanom, ktorý spolu s režisérom Adolfom Zikom, prídu na festival s dokumentárnym filmom Robert Vano – Príbeh človeka. Pôsobivý dokument o výstrednom a charizmatickom človeku, ktorý by sa mohol volať aj Príbeh deviatich životov alebo Príbeh šťastlivca premietne v pondelok 18. júna aj Kino Tabačka.

Príchod tvorcov a hercov však cez víkend nekončí…


Organizátori: ART FILM FEST s.r.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13, Košický samosprávny kraj
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Festival sa realizuje vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja

Hlavní partneri: Tipos; Transpetrol; Východoslovenská energetika, člen innogy; Slovnaft; Nadácia SPP
Oficiálne autá festivalu: MOTOR – CAR Košice, Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin, Logistický partner festivalu: DHL Express Slovakia, Oficiálny festivalový prepravca: Czech Airlines
Reklamní partneri: NOVIS Poisťovňa, Slovak Business Agency, Keramon, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik, Železničná spoločnosť Slovensko, Aupark, Paneurópska vysoká škola, Film Europe Media Company, Omnia 2000, Omnia KLF, Omnia Holding SE, LGM, CPK Slovakia, Fors-stav
Oficiálni dodávatelia: Barzzuz, Pilsner Urquell, NOV s.r.o. Zebra, Tuli, Lyvina, Grand Bari Budiš
Hlavní mediálni partneri: TVJOJ, Kinosála, JOJ Cinema, Nový Čas, Aktuality.sk
Mediálni partneri: Československo Channel, Festival Cinema Channel, Rádio Expres, Rádio Košice, SME, Korzár, Forbes, Kam do mesta, webnoviny.sk, Bigmedia, Home media, Codes, Košice City Guide, Film.sk, www.kinecko.com
Partneri: Autocont, Pension Horse Inn, Teledom, Carpano, KPK Reklama, Podnikateľka Slovenska, Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Sli.do, Slovenský filmový ústav, Esterle&Esterle, Kinoservis, NeoDCP, spoločnosť EKKL, Mihyring – motoristický areál, ElevArt, Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky, Visit Košice, BigON, ECOHolding, GOSH