ART FILM FEST 2018 – ku Košiciam sa pridáva aj Spišská Nová Ves

Novinkou filmového festivalu ART FILM FEST, ktorému už tretí rok patria júnové Košice, bude aj špeciálne premietanie v Spišskej Novej Vsi. Počas dvoch dní (16. a 17.6.2018) sa v tamojšom Kine Mier bude premietať vždy dva razy za deň.  Mimoriadne festivalové uvedenie v tomto kine bude 16. júna o 19.30 za osobnej účasti prezidenta AFF Milana Lasicu, umeleckého riaditeľa AFF Petra Nágla a režiséra Juraja Lehotského.

Prvým filmom, ktorý sa bude 16. júna premietať v Kine Mier o 17.00 h v Spišskej Novej Vsi bude snímka Pod jedným stromom. Čierna komédia je o fenoméne, ktorý takmer všetci poznáme. Susedské spory sú totiž občas desivým a fascinujúcim javom. Majú tendenciu stať sa extrémne brutálnymi, ale zároveň aj absurdne zábavnými.  A presne takým je tento film.

O 19.30 uvedie svoj film Nina spomínaný režisér Juraj Lehotský. Medzinárodne oceňovaná snímka je z kategórie takzvaných „malých príbehov“, do ktorých nezainteresované okolie nezasahuje, ani ich nevidí. Taký je aj príbeh dvanásťročnej Niny, ktorá je svedkom odlúčenia svojich rodičov. Keď vidí, že definitívne niet cesty späť, rozhodne sa pre radikálny čin.

V nedeľu 17. júna sa bude v Spišskej Novej Vsi o 17.00 h hrať slovenský film Mečiar. Režisérka Tereza Nvotová, ktorá ho príde aj osobne do kina Mier uviesť, sa v ňom s odstupom času zamýšľa nad chybami, ktoré viedli k zneužitiu politickej moci, ovládnutiu inštitúcií, odstaveniu politických rivalov a k amnestiám za zločiny v období „mečiarizmu“. Samostatnú líniu tvoria súčasné výpovede Vladimíra Mečiara zachytené v jeho rodinnom sídle.

O 19.00 si potom festivaloví diváci môžu pozrieť snímku Kincsem – stávka na pomstu. Film z programovej sekcie Susedia Online rozpráva príbeh aristokrata Ernő Blaskovicha, ktorý prišiel v revolučnom roku 1848 o všetko. Ostal mu len pretekársky kôň menom Môj poklad (Kincsem), ktorý dokázal napraviť jeho reputáciu. Doposiaľ najdrahší maďarský film uvedie diváka do vyššej budapeštianskej spoločnosti, užívajúcej si plnými dúškami krásu veselého života i vzrušenie z konských dostihov.


Organizátori: ART FILM FEST s.r.o., FORZA, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13, Košický samosprávny kraj
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Festival sa realizuje vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja

Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s.
Hlavní partneri: Tipos; Transpetrol; Východoslovenská energetika, člen innogy; Slovnaft; Nadácia SPP
Oficiálne autá festivalu: MOTOR – CAR Košice,
Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin,
Logistický partner festivalu: DHL Express Slovakia,
Oficiálny festivalový prepravca: Czech Airlines
Reklamní partneri: NOVIS Poisťovňa, Slovak Business Agency, Keramon, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik, Železničná spoločnosť Slovensko, Aupark, Paneurópska vysoká škola, Film Europe Media Company, Omnia 2000, Omnia KLF, Omnia Holding SE, LGM, CPK Slovakia
, Fors-stav, s.r.o.
Oficiálni dodávatelia: Barzzuz, Pilsner Urquell, NOV s.r.o. Zebra, Tuli, Lyvina, Grand Bari
Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, Kinosála, JOJ Cinema, Nový Čas, Aktuality.sk
Mediálni partneri: Československo Channel, Festival Cinema Channel, Rádio Expres, Rádio Košice, SME, Korzár, Forbes, Kam do mesta, webnoviny.sk, Bigmedia, Home media, Codes, Košice City Guide, Film.sk, www.kinecko.com
Partneri: Autocont, Pension Horse Inn, Teledom, Carpano, KPK Reklama, Podnikateľka Slovenska, Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, Sli.do, Slovenský filmový ústav, Esterle&Esterle, Kinoservis, NeoDCP, spoločnosť EKKL, Mihyring – motoristický areál, ElevArt, Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky, Visit Košice, BigON, ECOHolding, GOSH, EGOE