Ako vznikali najnavštevovanejšie slovenské filmy roku 2017. Výstava v Kulturparku odhaľuje ich zákulisie.

Ako vzniká film, kto každý na ňom pracuje a ako to vyzerá mimo záber kamery? Fotografická výstava Behind the Scenes: Slovenský divácky film v Galérii Alfa dovolí návštevníkom nahliadnuť do procesu vzniku diel, ktoré vlani prilákali do kín najväčšie publikum.

Všetko alebo nič, Čiara, Únos a Cuky a Luky film boli minulý rok najnavštevovanejšími domácimi snímkami, ktoré presiahli hranicu 100-tisíc divákov. Cez 50-tisíc divákov mali aj Spievankovo a kráľovná Harmónia, Masaryk a Špina. A práve tvorbu týchto filmov dokumentuje výstava, ktorú otvorili  v Galérii Alfa v priestoroch Kasární Kulturpark. “Koncept výstavy je daný jej názvom. S prvotným nápadom prišiel scénograf Marek Hollý. Chytil sa ho Peter Nágel, ktorý oslovil producentov filmov. Myšlienka, pre ktorú som sa nadchol aj ja, bolo ukázať, ako sa film točí. Zámerom bolo ukázať aj iných ľudí z filmu, ako len jeho protagonistov,” približuje fotograf Ctibor Bachratý. Spolu s Petrom Nágelom prešli všetky fotografie, ktoré im poslali jednotlivé produkcie a vybrali niekoľko desiatok tých najlepších. “Volili sme radšej nedávať veľa fotografií, ale menej a vo väčšom formáte. Myslím si, že to bude pekné osvieženie na festivale,” pokračuje Ctibor Bachratý, ktorý patrí medzi dlhoročných spolupracovníkov festivalu. Návštevníci si tak na výstave môžu pozrieť výrobu v exteriéri aj interiéri, prevažne na Slovensku.

V minulosti, ešte v čase existencie filmových štúdií, mali filmy prideleného fotografa (alebo fotograf filmy). Mnohé známe mená sa tomu venovali ako žánru a vzišli z toho, niekedy až ikonické zábery. Dnes je situácia odlišná, a či bude mať film zaznamenaný svoj vznik záleží na produkcii toho-ktorého diela. “Ja si myslím, že dokumentácia výroby filmu by mala byť súčasťou výroby filmu. Sám som fotil výrobu asi štyroch titulov a vždy som sa snažil, aby som okrem záberov, ktoré spadali pod propagáciu filmu, urobil aj také, ktoré by dokumentovali všetkých ľudí naokolo. Od klapky až po osvetľovačov. Každý jednotlivec je pri výrobe filmu dôležitý a zaslúži si, aby to bolo zdokumentované. Som rád, že táto výstava mohla vzniknúť a dúfam, že si ju návštevníci radi pozrú,” dodáva Ctibor Bachratý.