Slovenské zastúpenie v nomináciách na 25. ročník Českého leva mimoriadne bohaté

Vzhľadom k dlhoročnej prepojenosti slovenského a českého filmu býva tradíciou, že slovenskí umelci nechýbajú v nomináciách na české výročné filmové ceny. Neraz ide o filmy a tvorcov, ktorých hostil aj Art Film Fest a výnimkou nie je ani 25. ročník Českého leva. V jeho nomináciách nájdeme viacero slovenských umelcov, ktorým blahoželáme a určite budeme držať palce.

Dominika Morávková, ktorá získala na Art Film Feste 2017 cenu Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon (vo filme Špina), je nominovaná v kategórii najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Jej konkurentkou bude Zuzana Kronerová, ktorá už má na svojom konte jedného Českého leva (Divoké včely) a ďalšie štyri nominácie vždy doteraz v kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Laureátka ceny Hercova misia za rok 2011 uviedla film Bába z ledu na AFF 2017 v Košiciach aj spolu so svojím českým hereckým kolegom Pavlom Novým (taktiež nominovaným v “hlavnej“ mužskej hereckej kategórii).

Husársky kúsok sa podaril Tereze Nvotovej. Svoje filmy má v nomináciách na najlepší hraný (Špina) a súčasne i dokumentárny film (Mečiar) a v hre je aj v kategórii najlepšia réžia.

Film Špina priniesol nomináciu pre Annu Šiškovú v kategórii najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe. Je to už v poradí jej tretia nominácia, v roku 2000 získala Českého leva za film Musíme si pomáhat.

Slovenským rekordmanom je kameraman Martin Štrba so 17 nominačnými zápismi a štyrmi cenami (kamera – Je třeba zabít Sekala, Hoříci keř, Masaryk a výtvarný počin Anděl Exit). Tentoraz bol nominovaný za film Milada.

Celkovo siedmu nomináciu má hudobný skladateľ Michal Novinski (Po strništi bos), ktorý doteraz získal cenu dvakrát za filmy Kuky se vrací a Ve stínu.

Tretíkrát (za animovaný film Lajka) je nominovaný výtvarník František Lipták. Českého leva za najlepší výtvarný počin získal za film Záhrada.

Dvojnásobnú nomináciu v kategórii najlepšie kostýmy (za filmy Křižáček a Zahradnictví: Rodinný přítel) má Katarína Štrbová Bieliková. Podobná situácia nastala aj vlani keď z dvoch nominácií v jednej napokon uspela (Masaryk), celkovo na jej konte je šesť nominácií.

Slovensko má zastúpenie aj neštatutárnej Cene Magnesia za najlepší študentský film. Nomináciu získal Michal Blaško za Atlantidu 2003, ktorú uviedol vo svetovej premiére v Cannes a v slovenskej na Art Film Feste v roku 2017.

Medzi nominovanými za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej roli sú aj dvaja laureáti ceny Hercova misia AFF z ostatných dvoch rokov: Karel Roden (Křižáček) a Ondřej Vetchý (Po strništi bos).

Mená nových držiteľov filmových cien Český lev sa dozvieme 10. marca na galavečere v pražskom Rudolfine, pričom nie je bez zaujímavosti, že uvádzať ho (po druhýkrát) bude Adela Vinczeová.