Medzinárodná súťaž krátkych filmov AFF aj s účasťou Slovenska

Zoznam titulov Medzinárodnej súťaže krátkych filmov je už online a aj tento rok má v nej zastúpenie Slovensko. Konkrétne bakalárskym filmom režiséra Michala Blaška – Atlandída, 2003.

Slovensko-český film, ktorý  mal svetovú premiéru v súťažnej sekcii Cinéfondation v Cannes, je výsledkom spolupráce škôl VŠMU a FAMU. Venuje sa veľmi aktuálnej tému utečenectva, resp. imigrácie, aj keď tentokrát hlavní hrdinovia neunikajú zo stredného východu, ale od našich východných susedov na Ukrajine. Jedná sa o vcelku originálny príbeh, rozprávajúci o tom, čo všetko (a niekedy to naozaj môže byť takmer všetko, čo mu v živote ostáva) je človek ochotný obetovať, aby sa dostal do vysnívanej krajiny, ktorá mu dokáže zabezpečiť lepší život.

Medzinárodná súťaž krátkych filmov mapuje na Art Film Feste dlhé roky dianie vo svete krátkometrážnej filmovej tvorby, zameriava sa v nej aj na oblasti u nás celkom zanedbané (napríklad experimentálny film). V priebehu dekády potvrdila, že je svojou pestrosťou jednou z najatraktívnejších sekcií festivalového programu. Tohtoročný výber 36 filmov z celého sveta, ktoré sú rozvrhnuté do 6 blokov, v súčasnosti určuje jediné pravidlo: dĺžka do 30 minút.

V aktuálnej súťažnej zostave opäť figurujú diela určujúce vizuálne i naratívne smerovanie krátkeho filmu, príspevky už známych tvorcov vo svete krátkeho filmu, ako aj veľké prekvapenia. Do skupiny vizuálne pôsobivých, nadčasových výpovedí sa dajú zaradiť filmy Limbo gréckej režisérky Konstatiny Kotzamani alebo Les ozvien rakúskej režisérky argentínskeho pôvodu Luz Olivares-Capelle, študentky Michaela Hanekeho. Presvedčivo vyrozprávané príbehy zastupuje v súťaži poľská sociálna dráma Adaptácia Bartosza Krulika. Pozoruhodnou sebareflexiou sveta nakrúcania filmov je unikátna jednozáberová jazda v džungli, zachytávajúca konfrontáciu režiséra a herca Killing Klaus Kinski režiséra gréckeho pôvodu Spirosa Statolopulosa.

V rámci pravidelnej a divácky najvďačnejšej línie komediálne ladených filmov treba pripomenúť napríklad francúzsko-španielsku snímku Decorado Alberta Vasqueza, animovaný pamflet na prales falošných realít a predstierania, v ktorom sa dnes strácame. Alebo kanadský hraný film Sigismond bez podoby Alberica Aurtenecha – príbeh o mladíkovi, ktorý trpí zvláštnou anomáliou: žije bez svojho odrazu i obrazu (nevidí sa v zrkadle, chýba na fotografiách).

Súťaž krátkych filmov je každý rok novou diváckou hrou prepájania a premýšľania množstvom filmových obrazov. Dobrý krátky film nie je nikdy dostatočne dlhý. Nikdy tu však nešlo o bohatosť produkcií alebo počítanie minút. Vo finále rozhoduje najmä prenikavosť nápadu a jasnozrivosť realizácie. Skrátka Film.

 

Zoznam krátkych filmov, ktoré budú súťažiť na AFF Košice nájdete na https://cinepass.sk/aff/sk/movies?section=588f433765713ca000e3a0b6