Kam v Košiciach: Nielen filmami je človek živý. Tu sa dobre najete

Medzi filmami je dobré si urobiť aj prestávku, a preto sme pre vás vybrali niekoľko tipov, kde sa v Košiciach môžete dobre najesť. Ak sa budete pohybovať na Hlavnej ulici, hľadajte číslo 42. To je adresa oficiálnej festivalovej kaviarne a reštaurácie. To ale nie je všetko: podnik s názvom Carpano je najstarší, bez prerušenia fungujúci košický podnik v centre mesta. Genius loci tohto miesta zrejme má niečo do seba, kedže sa tu zoznámil so svojou ženou známy košický spisovateľ Sándor Marai i herec Andy Hryc. Láska asi naozaj ide cez žalúdok a v Carpane vám ho naplnia okrem à la carte tradičnými špecialitami, ako napríklad pappardelle s bravčovou panenkou, s balzamikovou medovou omáčkou, jablkom a hruškom, domáci Carpano Burger, ale aj denným menu s výberom z troch polievok. Držitelia akreditácií a cinepassov tu navyše môžu využiť 10-percentnú zľavu.

 

Rovnaká zľava platí aj na Garbiarskej ulici 14, tu nájdete Dobré bistro, ktoré tiež patrí medzi festivalové podniky. Doslova. Vybrať si môžete zo zdravých jedál, krémových polievok a hneď za nimi si objednať raw dezert a – ako inak dobrú – kávu. Okrem toho je tento podnik prvým bistrom v meste, kde začali pripravovať domácu granolu. V Dobrom bistre taktiež ponúkajú denné menu a z neho námatkovo vyberáme napríklad paradajkové rizoto s parmezánom či hubový paprikáš so špaldovými haluškami. Do tretice pridávame tip na reštauráciu inšpirovanú domácou kuchyňou, ktorá svoje menu mení každý mesiac, Zore na Čajakovej 2. Vybrať si tu môžete napríklad aj bielu špargľu s holandskou omáčkou a feniklom či prsia perličky s omáčkou Choron a zeleninou jari a mnohé iné. Pripravujú tu však aj denné menu či Pastu dňa, takže každý deň vám uvaria cestoviny.

 

V ďalších vydaniach Festivalového denníka vám prinesieme tipy na dobré kaviarne, pivárne či hudobné podniky.