Juraj Jakubisko: Perinbaba 2 ma už nezaujíma, v hlave mám trojku

Je neprehliadnuteľný a akosi prirodzene sa za ním tiahne dav. Spod svojho charakteristického klobúka pozerá láskavo na svoje publikum a hovorí presne tak, ako natáča: snovo, rozjarene a tak trochu inak. Režisér Juraj Jakubisko pritiahol na svoju včerajšiu rannú Masterclass veľmi rôznorodé obecenstvo: mladých, čo sa narodili potom, ako vôbec premiéroval Perinbabu, skalných, ktorí dokonalo poznali jeho tvorbu i dobu, ktorá ho formovala. A všetci boli zvedaví najmä na jednu odpoveď – ako sa mu nakrúca očakávaná Perinbaba 2.

 

Tajomstvo jedného zápisníka

“Viete, mňa už Perinbaba 2 vôbec nezaujíma, ja ju už dokonale poznám, je celá vykreslená v mojej hlave,” prekvapuje režisérska legenda odpoveďou. Jeho slová pochopíte, keď jemne pootvorí svoj notes a naskytne sa vám pohľad na krásne kresby dnes už legendárnych postáv ako napríklad Zubatá.

Juraj Jakubisko totiž už má v hlave trojku. Aj keď na samotnej dvojke ho ešte čaká veľa práce.

 

Sneh a konečne prvá klapka


Vráťme sa k filmu, na ktorý sa teší celé Slovensko. Natočená je totiž zatiaľ prvá časť, ktorá je zasadená do zimy v spišskej prírode. Veľký kus práce ešte čaká štáb od augusta do novembra, potom príde čas na náročnú postprodukciu.
“Modlite sa za nás, kreatívcov je dosť a ja dúfam, že bude dosť aj tých peňazí,” vysvetľuje so smiechom Jakubisko. Práve do tejto filmárskej výrobnej reality nás dostáva aj jeho manželka a riaditeľka produkčnej spoločnosti J&J Jakubisko Film Europe Production, Deana Jakubisková. 
Režisér mal totiž napríklad rozpracovanú aj Epopeju Slovanov, no počas nakrúcania sa minuli peniaze. Čiastočne aj vďaka tomu siahol do svojho “trezoru”, vyslyšal priania divákov, a pustil sa do Perinbaby 2. “Ja som tá, ktorá vždy film vracia na zem a núti Juraja urobiť z trojhodinového filmu dvojhodinový,” vysvetľuje.

 

Nekonečná kreativita… ale v rámci budgetu

Potom ako režisér dokončí príbeh, začína práca dramaturga, architektov, kostymérov, ktorí sa snažia splniť to, čo sa Jurajovi Jakubiskovi zrodilo v jeho hlave. “Zo scenára sa vytvorí technický scenár, spočítajú sa náklady, začne sa stavať štáb,” vysvetľuje Deana Jakubisková. Potom sa celý nový kreatívny tím musí zžiť a Deana sama seba vtipne označila ako policajta, ktorý dohliada na to, aby neodbočovali z cesty a… držali sa rozpočtu.

Ušetriť sa podľa nej dá výrazne na cestovaní. Pichnete do mapy kružidlo, vyznačíte kruh, kde sa musia nájsť miesta na natáčanie. A viete čo? Oni sa nájdu,” komentuje so smiechom.

 

Bojíte sa Zubatej? Ožije

A ako bude vyzerať dvojka? Začne sa tam, kde sa skončila prvá rozprávka: pri starom mlyne. Alžbetka zavesí svojmu synovi na krk medailón pre šťastie a posiela ho do sveta. “Je to o putovaní Lukáša svetom, o hľadaní šťastia a lásky,“ približuje režisér.

Alžbetkinho a Jakubovho syna si zahrá Lukáš Frlajs, ktorého štáb vybral spomedzi stovky hercov. Podobne podrobným výberom prešiel napríklad aj zvierací hrdina – pes – bol vybraný zo sedemdesiatky ďalších.

V rozprávke sa objavia aj známe postavy Perinbaby a Zubatej, postará sa o to moderná technológia. „Hlavné ženské úlohy budú hrať pôvodné herečky. Jednu z premien Zubatej si zahrá pani Ľudmila Swanová a Perinbabou bude opäť Giulietta Masina.” Jakubisko tak teda spraví pre diváka zázrak: oživí postavy, ktoré všetci milujeme. Zaujímavosťou je, že do filmu vstúpila finančne aj televízia JOJ.

 

Jakubisko priviazaný o žeriav

Ozaj, a viete, ako sa točila prvá Perinbaba? Zoberte si napríklad krásnu snovú scénu, kde Alžbetka a Jakub letia v balóne a vedľa nich letí principál, ktorý hovorí o tom, aká je mladosť krásna. Strih do reality: Tri žeriavy na jednom priviazaný balón, na druhom priviazaný principál a v treťom točiaci Jakubisko, ktorý chcel mať výsledok pod kontrolou a preto sa často “fušoval” aj do práce kameraman.

Apropo, vedeli ste, že vôbec režisérom byť nechcel? Hlásil sa na kameru a tri dni plakal, keď zistil, že ho v Prahe prijali na réžiu. “Ani som netušil, čo to je,” vysvetľuje umelec a výtvarník. Súdiac podľa desiatok cien z rôznych festivalov – remeslu sa naučil viac ako slušne. Okrem iného je aj držiteľom Zlatej kamery z Art Film Festu.

 

Mám sto rokov

“Som oslavovaný aj preto, že ešte žijem, nie preto, že točím,” konštatuje so smiechom Jakubisko. Je vďačný, že vďaka moderným technológiám vie byť kinematografia ešte údernejšia a emocionálnejšia, ale vždy musí byť podľa neho základom poctivá filmárčina.” A tá pri Perinbabe určite chýbať nebude.

Andrea Vrbovská Szocsová