Slovensko má zastúpenie aj v Medzinárodnej súťaži hraných filmov AFF Košice 2017

O hlavné ceny 25. ročníka Art Film Festu sa budú v Košiciach uchádzať aj dva filmy s majoritnou slovenskou účasťou. Svoj absolventský film Špina uvedie slovenská filmárka Tereza Nvotová a o Modrého anjela sa bude v hlavnej súťaži uchádzať aj snímka Out, ktorá  vznikla v slovensko-maďarsko-francúzsko-českej koprodukcii a nedávno súťažila aj vo festivalovom Cannes. Obidva filmy uvidia diváci  v slovenskej premiére, zatiaľ ich mali  možnosť vidieť len diváci v zahraničí. „Boli roky, kedy sme nemohli nominovať ani jeden slovenský film do hlavnej súťaže. Teraz je to vôbec po prvýkrát, čo sú zastúpené hneď dva filmy,“ hovorí umelecký riaditeľ festivalu Peter Nágel.

Počas aktuálneho ročníka sa vo filmovom „ringu“ stretnú hrané dlhometrážne debuty, ale aj druhé a tretie filmy režisérov, z ktorých viaceré už získali pozoruhodné úspechy na rešpektovaných festivaloch. O festivalovú trofej – Modrého anjela sa v sekcii hraných filmov bude uchádzať 12 filmov.

ČISTÉ SRDCIA/CUORI PURI

Réžia: Roberto De Paolis

Taliansko, 2017, debut

Emocionálne krehký príbeh dvoch mladých ľudí, ktorý každý pochádza z iného prostredia. Ich stretnutia sú dojemné, zložené z krátkych okamihov, o ktoré sa nechcú s nikým deliť.

Film mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2017 v sekcii Quinzaine des Réalisateurs a jednu z hlavných úloh v ňom vytvorila Barbora Bobulova. Rodáčka z Martina, ktorá od 90. rokov patrí medzi rešpektované talianske herečky.

PO VOJNE/ DOPO LA GUERRA

Réžia: Annarita Zambrano

Francúzsko, Taliansko, 2017, debut

Politický triler zo začiatku druhého milénia, kedy vražda sudcu v Bologni rozjatrí starý spor medzi Talianskom a Francúzskom. Film bol tiež uvedený na MFF Cannes 2017 v sekcii Un Certain Regard. Je to súčasne druhý film, kde opäť hrá Barbora Bobulova.

PUSTOVNÍCI/ DIE EINSIEDLER

Nemecko, Rakúsko, 2016, debut

Autentický príbeh z izolovaného horského hospodárstva v alpskej pustatine, kde sa stretáva tradícia v postave tvrdej farmárky a budúcnosti v podobe jej syna, ktorý je už orientovaný na iný spôsob života. Film mal prvé uvedenie v Benátkach v sekcii Horizonty.

KAMENNÉ SRDCE/ HJARTASTEINN

Dánsko, Island, 2016

Réžia/Director: Guðmundur Arnar Guðmundsson, debut

Podmanivý príbeh z odľahlej islandskej dedinky, kde dvaja tínedžeri si počas končiaceho leta bolestne uvedomujú, že bezstarostné detstvo končí a obaja musia čeliť neúprosnému dospievaniu.

Film mal svetovú premiéru v sekcii Benátske dni v Benátkach. Následne získal uznania a ceny na viacerých festivaloch. Na svojom konte má aj 8 islandských národných filmových cien Edda, vrátane za najlepší film, scenár a réžiu.

INCIDENT V HOTELI NILE HILTON/THE NILE HILTON INCIDENT

Švédsko, Dánsko, Nemecko, 2017

Réžia/Director: Tarik Saleh, tretí film

Napínavý príbeh skorumpovaného detektíva, ktorý sa odohráva počas búrlivej revolučnej jari v Egypte. Film sa stal objavom festivalu Sundance, odkiaľ si odniesol Veľkú cenu poroty.

OUT

Slovensko, Francúzsko, Maďarsko, Česko, 2017

Réžia/Director: György Kristóf, debut

Trpká i úsmevná odysea nezamestnaného Ágostona, ktorý sa vyberie z východného Slovenska do vzdialeného Pobaltia, kde hľadá šťastie a nový zmysel života.

Ide o prvý film v histórii slovenskej kinematografie, ktorý sa dostal do oficiálneho výberu festivalu v Cannes – do súťažnej sekcie Un certain regard.

 

DETSKÉ IHRISKO/PLAC ZABAW

Poľsko,2016

Réžia/Director: Bartosz M. Kowalski, debut

Znepokojivý film, ktorý kladie naliehavé otázky, kedy a prečo sa v deťoch prebúdza nekontrolované násilie.

Film mal premiéru na festivale v San Sebastiane. Na festivale poľských hraných filmov v Gdaňsku získal cenu za najlepší debut a cenu Poľskej federácie filmových klubov Don Quijote.

POP  AYE

Singapur, Thajsko, 2017

Réžia/Director: Kirsten Tan, debut

Sympatická road movie, ktorá zvedie spolu renomovaného architekta a slona. Spolu zažívajú sériu banálnych situácií, ktoré hovoria o dnešnom svete viac ako vážne prejavy.

Film získal na festivale Sundance cenu za najlepší scenár, a tiež bol ocenený na festivale v Rotterdame.

 

 SLAVA/GLORY

Bulharsko, Grécko, 2016

Réžia/Director: Kristina Grozeva, Petar Valchanov, tretí film

Veľmi trpká komédia o obyčajnom železničnom robotníkovi, ktorý sa presvedčí, že statočnosť a čestnosť sú v dnešnom svete už len na smiech. Film bol premiérovaný v Locarne a následne ocenený na viacerých festivaloch.

ŠPINA/FILTHY

Slovensko, Česko, 2017

Réžia/Director: Tereza Nvotová, debut

Intímny portrét stredoškoláčky, ktorej vstup do dospelosti trvale poznačí desivý zážitok.

Absolventský film slovenskej filmárky Terezy Nvotovej mal svetovú premiéru na festivale v Rotterdame v sekcii Bright Future.

WESTERN

Nemecko, Bulharsko, Rakúsko, 2017

Réžia/Director: Valeska Grisebach, tretí film

Film o skupine nemeckých robotníkov, ktorí prišli pracovať do bohom zabudnutého bulharského vidieka. Nedôvera spôsobená jazykovými bariérami a kultúrnymi rozdielmi medzi prišelcami a domácimi sa postupne stupňuje do vyostrených sporov.  Film bol uvedený v Cannes v sekcii Un certain regard.

 

CHORÝ SVET/YAT NIM MOU MING

Hongkong, 2016

Réžia/Director: Chun Wong, debut

Pôsobivá komorná dráma o bývalom finančnom analytikovi, trpiacom vážnou bipolárnou poruchou. Starostlivosť oňho nedobrovoľne prevezme jeho otec, ktorý je vodičom kamiónov.

Film mal svetovú premiéru na festivale v Toronte. Doma získal hongkonskú filmovú cenu pre najlepšieho debutujúceho režiséra a rovnaké ocenenie získal i na taiwanskom filmovom festivale.

 

O nových laureátoch Modrých anjelov rozhodne na ART FILM FESTe 2017 päťčlenná medzinárodná porota v zložení: Alexandra Borbély, maďarská herečka so slovenskými koreňmi, režisér Juraj Lehotský, do Košíc sa vracia aj palestínska herečka Samar Qupty, ktorá vlani preberala Modrého anjela k  filmu Stanica 48, Tomáš Weinreb, český režisér a producent filmu Ja, Olga Hepnarová a Jean-Marc Thérouanne, francúzsky historik a festivalový kurátor.

 

_______________________________________________________________________

Organizátori: ART FILM FEST, s.r.o., Forza, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13, Košický samosprávny kraj
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a Ministra kultúry Mareka Maďariča.
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Hlavní partneri: Tipos, Transpetrol, Slovenská pošta, Východoslovenská energetika, člen Innogy, Slovnaft, Československý lev
Oficiálne autá festivalu: Hyundai
Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin
Oficiálny prepravca: ČSA
Logistický partner festivalu: DHL Express Slovakia
Reklamní partneri: ČEZ Slovensko, Budiš, Stella Artois, Keramon, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik, Sedasport, Železničná spoločnosť Slovensko, Aupark, Paneurópska vysoká škola, Omnia 2000, Omnia KLF, Omnia Holding SE, LGM
Oficiálni dodávatelia: Barzzuz, NOV s.r.o. Zebra, Tuli, Lyvina
Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, JOJ Cinema, Kinosala.sk, RTVS, Rádio Slovensko, Rádio FM, Rádio Regina, Nový Čas, Aktuality.sk
Mediálni partneri: Rádio Express, Rádio Košice, Film Europe Channel, Československo Channel, Festival Cinema, SME, Korzár, Pravda, Kam do mesta, webnoviny.sk, Refresher, Bigmedia, Home media, Codes
Partneri: Autocont, Student Lab, Košice City Guide, Horse Inn, Teledom, Carpano, KPK