Be2Can Starter na Art Film Feste v Košiciach prináša divákom víťazné a ocenené filmy z Benátok, Berlinále a Cannes

Po osvedčenom modeli z minuloročnej spolupráce medzi Film Europe Media Company a organizátormi Art Film Festu v Košiciach (16. – 24. jún 2017 ) je do programu tohto najvýznamnejšieho filmového eventu na Slovensku už po druhýkrát zaradená sekcia Be2Can Starter, ktorá bude tento rok naozaj bohatá – prináša 9 filmov z 3 najprestížnejších filmových festivalov na svete – Benátky, Berlinále a Cannes . Milovníci kvalitných filmov majú možnosť ako prví na Slovensku vidieť v Košiciach víťaza MFF Benátky 2016 – dielo filipínskeho režiséra Lava Diaza Tá, ktorá odišla / The Woman Who Left, ktorý získal Zlatého leva a taktiež víťaza Berlinále 2017- podmanivý príbeh maďarskej režisérky Ildikó Enyedi so slovensko – maďarskou herečkou – Alexandrou Borbély v hlavnej úlohe O tele a duši / On Body and Soul , ocenený Zlatým medveďom.

Art Film Fest Košice otvorí nová snímka slávneho Emira Kusturicu Na mliečnej ceste / On the Milky Way, protagonistami tejto divokej balkánskej romance sú Emir Kusturica a Monica Belluci.

Napriek tomu, že MFF Cannes 2017 sa skončil len pred pár dňami, podarilo na do sekcie Be2Can Starter zaradiť niekoľko skvelých filmov, ktoré patrili k špičke tohtoročného festivalu – film ruského režiséra Andreja Zvjaginceva Bez lásky / Loveless, ktorý získal Cenu poroty a bol nominovaný na Zlatú palmu, film ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu Krotká/ A Gentle Creature, ktorý je adaptáciou známej Dostojevského poviedky (nominácia na Zlatú palmu) a taktiež otvárací film tohtoročného MFF Cannes – Ismaelove prízraky / Ismael´a Ghosts francúzskeho režiséra Arnauda Desplechina s hviezdnym obsadením Marion Cotillard, Mathieu Amalric a Charlotte Gainsbourg.

V sekcii Be2Can Starter sa objaví aj skvelá argentínska komediálna dráma Vážený občan / The Distinguished Citizen – nominant na Zlatého leva v Benátkach 2016 od režiséra Gastona Duprata a vizuálne úchvatný dokument o vzniku a vývine vesmíru Cesta času / Voyage of Time: Life Journey filmového mága Terencea Malicka, ktorý bol taktiež nominovaný na Zlatého leva v Benátkach 2016.

Posledným filmom tejto sekcie je film ocenený Strieborným medveďom na Berlinále 2017 Fantastická žena / A Fantastic Woman chileského režiséra Sebastiana Lelia.

Do sekcie Medzinárodná súťaž hraných filmov si vybrali organizátori Art Film Festu komediálnu drámu bulharskej režisérskej dvojice Petar Valchanov a Kristina Grozeva Glory / Slava, ktorý získal významné ocenenia na mnohých iných festivaloch a film nemecko-bulharskej produkcie Western režisérky Valesky Grisebach nominovaný na Un Certain Regard v Cannes 2017 .

Z portfolia Film Europe budú na Art Film Feste uvedené ešte ďalšie 3 filmy – dokument Safari rakúskeho provokatéra Ulricha Seidla ( sekcia Láska a Anarchia), čierna komédia dánskeho režiséra Oleho Bornedala Zabijaci z malomesta / Small Town Killers (sekcia Európske zákutia) a výnimočný dokument r. Thierryho Frémauxa Lumiére ! L´Aventure commence, ktorý je unikátnou kolekciou zreštaurovaných filmov bratov Lumiérovcov.