ART FILM FEST má za sebou prvé súťažné filmy, pokračuje až do 24. júna

Filmový festival ART FILM FEST Košice má za sebou prvé dni a filmoví fanúšikovia si ho skutočne užívajú. Po slávnostnom ceremoniále, na ktorom si Ceny prezidenta AFF prevzali herci Jiří Bartoška a Mária Kráľovičová, je pozornosť sústredená najmä na filmy. Program je nabitý od dopoludňajších hodín a pozornosť je sústredená na  súťaž hraných a krátkych filmov.

Film Špina, ktorý v hlavnej súťaži zastupuje Slovensko, prišli hneď v úvode festivalu predstaviť dve herečky – Dominika Morávková a Anna Rakovská. Intímny portrét bolestivo poznačenej mladej ženy sa nenakrúcal ľahko a podľa slov hlavnej predstaviteľky si museli niektoré scény  najskôr doslova celé vyrozprávať, aby sa nemuseli viackrát opakovať.  ,,Myslím si, že tento film má veľkú šancu ukázať ľuďom, ako znásilnenie vôbec prebieha. Často si ľudia myslia, že je to niekde v tmavej uličke, ale je to práve naopak, prípady sa môžu odohrať aj v bezpečnom prostredí,“ upozornila Dominika.

So svojim debutom súťaží na Art Film Feste v Košiciach režisér Chun Wong, ktorý pricestoval z Hongkongu do Košíc aj so scenáristkou Florence Chan.  Film je komornou drámou o bývalom finančnom analytikovi, ktorý trpí bipolárnou poruchou a starostlivosť oňho musí prevziať nie celkom ochotne  jeho otec. ,,V Hongkongu sa podobné príbehy stávajú každý deň. Sú to veľmi reálne situácie a my sme chceli, aby tento film o nich hovoril,” povedala scénaristka. V nezávislom, nízkonákladovom filme si zahrali dve ázijské hviezdy a ako dodal režisér: ,,Chorý svet ukáže náročnému divákovi Hongkong tak, ako ho nepozná.”

S poľským filmom Detské ihrisko prišla do Košíc výkonná producentka i spoluscénaristka Zdena Šišová, ktorá je pôvodne Slovenka, no u našich susedov žije už 20 rokov. Film inšpirovaný skutočnými udalosťami v Poľsku kladie naliehavú a veľmi nepríjemnú otázku: Kde sú príčiny zrodu detskej psychopatie? A existuje na to vôbec odpoveď?

Ďalší súťažný film Kamenné srdce uvádzal v nedeľu večer po prvý raz v Košiciach islandský režisér, scenárista a producent Gudmundur Arnar Gudmudsson. Film, ktorý mal svoju svetovú premiéru v Benátkach,  získal 8 islandských národných filmových cien a mnohé ďalšie. Ako sa mu bude dariť na Art Film Feste ukáže tento týždeň.

Divákov počas nasledujúcich dní čaká ešte 8 súťažných premiér hraných filmov a dve sekcie krátkych filmov. Okrem toho projekcie mnohých ďalších snímok, ktoré boli tento rok vybrané na festival.

Rovnako ako väčšina iných filmov, majú aj tie súťažné po prvom premietaní reprízy, takže si ich môžu diváci pozrieť aj v iný deň. Prvé dojmy sa však nahradiť nedajú.  V kinosálach vtedy nechýba mnohokrát ani potlesk, čím dáva slovenské publikum najavo svoju úctu.

_______________________________________________________________________

Organizátori: ART FILM FEST, s.r.o., Forza, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13, Košický samosprávny kraj
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a Ministra kultúry Mareka Maďariča.
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Generálny reklamný partner: SEPS
Hlavní partneri: Tipos, Transpetrol, Slovenská pošta, Východoslovenská energetika, člen Innogy, Slovnaft, Československý lev
Oficiálne autá festivalu: Hyundai
Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin
Oficiálny prepravca: ČSA
Logistický partner festivalu: DHL Express Slovakia
Reklamní partneri: ČEZ Slovensko, Budiš, Stella Artois, Keramon, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik, Sedasport, Železničná spoločnosť Slovensko, Aupark, Paneurópska vysoká škola, Omnia 2000, Omnia KLF, Omnia Holding SE, LGM
Oficiálni dodávatelia: Barzzuz, NOV s.r.o. Zebra, Tuli, Lyvina
Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, JOJ Cinema, Kinosala.sk, RTVS, Rádio Slovensko, Rádio FM, Rádio Regina, Nový Čas, Aktuality.sk
Mediálni partneri: Rádio Express, Rádio Košice, Film Europe Channel, Československo Channel, Festival Cinema, SME, Korzár, Pravda, Kam do mesta, webnoviny.sk, Refresher, Bigmedia, Home media, Codes
Partneri: Autocont, Student Lab, Košice City Guide, Horse Inn, Teledom, Carpano, KPK