Prezidentova sekcia na Art Film Feste alebo klasik predstavuje klasiku

Jednou z noviniek v tohtoročnom programe bude sekcia filmov, ktorú zostavil prezident AFF Košice Milan Lasica. Pôjde o päť filmov zlatého fondu svetovej kinematografie, ktoré sú mu blízke a osobne ich v košických kinách aj uvedie.

,,Týchto pár filmov tzv. prezidentskej sekcie je, pravdaže, len malý výsek z filmov, ktoré mám rád a ktoré by som chcel ponúknuť  do pozornosti. Sú to filmy, ktoré ma svojho času naliehavo oslovili, skrátka zanechali vo mne, ako sa zvykne hovoriť, trvalý dojem. Je to, dá sa povedať, filmová klasika, filmy s nadčasovou hodnotou. Môžeme ich vidieť znovu a znovu a vždy nás prekvapia niečím novým, čo sme si možno predtým nevšimli. Tieto filmy vyvracajú zaužívanú poveru, že filmy rýchlo starnú.  Iné filmy možno áno, ale tieto, ako sa zdá sú stále svieže a dokážu osloviť aj publikum, ktoré v časoch ich vzniku ešte nepatrilo medzi filmových divákov,“ hovorí Milan Lasica.

 

Casablanca

– príbeh lásky so silným politickým akcentom, ktorý má napriek dobovým súvislostiam nadčasovú hodnotu.

Africká kráľovná

–  herecký koncert dvoch veľkých filmových hviezd Katharine Hepburnovej a Humphreyho Bogarta pod vedením režiséra Johna Hustona.

Veľká ilúzia

– príbeh z prvej svetovej vojny, ktorý nakrútil Jean Renoir krátko pred druhou v nádeji, že vojna sa už  nikdy nebude opakovať

Moderná doba

– pre mňa jeden z najlepších Chaplinových filmov, v ktorom tento génius majstrovsky spája špičkovú komiku so spoločenskou satirou.

Sunset Boulevard

– film o tom, ako upadá stará sláva do zabudnutia a ostávajú len nostalgické spomienky a sebaľútosť