ROZHOVOR: Dave Johns – Cannes bol tak trochu zážitok

Rozhovor s držiteľom Zlatej palmy Dave Johnsonom

Len pred pár dňami ste zažili elektrizujúcu atmosféru z Cannes. Asi neopísateľná – no skúste nám ju predsa len opísať – aký je pocit, byť hlavným protagonistom víťazného filmu z Cannes?

Minulý október/november sme natočili náš filmík, a ani vo sne mi nenapadlo, že by mohol získať Zlatú palmu.  Ale hneď ako sme prišli do Cannes, po prvej projekcii pre novinárov sa začala šíriť zvesť o našom filme. A neprestala. Film ľudí dojal a zapôsobil na nich.

Ste známy ako herec, stand-up komik, spisovateľ…  Kedy a kde začala Vaša kariéra?

V roku 1989 som začal ako stand-up komik, mal som svoj vlastný komediálny klub, a chodil som po festivaloch humoru po celom svete. Vystupoval som aj v britskej televízii v humorných reláciách. Mojou najväčšou láskou je stand-up. Na javisku som sa ocitol v londýnskom West End, ale Ja, Daniel Blake je môj prvý celovečerný film.

Navštívili ste mnohé festivaly. Ktoré boli pre Vás najvýznamnejšie? Prečo?

Väčšinou som bol na festivaloch humoru. Cannes bol pre mňa prvým filmovým festivalom, a bolo to úplne šialené, v najlepšom zmysle slova. Montreal a austrálske Adelaide sú výborné, vystúpenia tam som si poriadne užil. Ale Kilkenny v Írsku je najlepší festival humoru na svete, pretože tam vládne jednoducho pohoda.

Aj film: Ja, Daniel Blake, v ktorom ste obsadili hlavnú úlohu a ktorý nám bude na tomto festivale predstavený, získal na tohtoročnom Cannes najvyššiu cenu – Zlatú Palmu za najlepší film, hlavnej súťaže. Aké sú najväčšie kvality tohto filmu?

Myslím, že jednou zo silných stránok filmu je, že má srdce a ľudskosť. Dotkol sa divákov svojou úprimnosťou. Je o ľuďoch.

Je o Vás známe, že ste výborný komik. V tejto dráme: Ja, Daniel Blake ste si však nezahrali práve najhumornejšiu scénu. Je pre Vás náročnejšie/menej prirodzené stvárniť vážnu postavu?

Keď pracujete so skvelým režisérom, ako je Ken Loach, s človekom, ktorý miluje ľudskú dušu, to Vám dá odvahu riskovať, podať herecky pravdivú výpoveď. Jednoducho byť súčasťou scény, počúvať, a reagovať čestne a pravdivo.

Rád sledujete vlastné programy, alebo si radšej pozriete niečo, čo ešte nepoznáte?

Rád relaxujem pri pozeraní filmov, ale pozerať sa na seba na obrazovke je divné. Celý čas rozmýšľam, „Bože, prečo je moja hlava na obrazovke taká obrovská?“

Čo je pre Vás najlepším relaxom? Je to práca? Alebo jej máte tak veľa, že sa radšej odreagujete inou formou zábavy?

Milujem stand-up humor, podľa mňa neexistuje nič lepšie ako keď rozosmejete miestnosť plnú cudzích ľudí. Svet potrebuje viac smiechu. Nikdy sa neprestaňte smiať sami na sebe – to je kľúč k dobrému životu.

Oľga Točiková