Prehľad ocenení 24. ročníka Art Film Festu

  1. júna 2016 sa uskutočnil záverečný ceremoniál 24. Medzinárodného filmového festivalu ART FILM FEST.

Slávnostným večerom sa skončil bohatý filmový program, ktorý v tomto roku priniesol veľmi zaujímavé čísla. Festivalový program zahŕňal 15 programových sekcií, kde sa uviedlo 160 filmov z 57 krajín celého sveta, ktoré sa odpremietali v 225 kinoprojekciách. Silný program sa podarilo získať a uviesť premiérovo v novom geografickom priestore v metropole východného Slovenska – v Košiciach.

V priebehu večera boli udelené štatutárne ceny festivalu i nové festivalové ocenenia, ktoré boli novinkou Art Film Festu od tohto ročníka:

Novú divácku cenu, ktorá bola zameraná na európske filmy, odovzdal moderátor Ján Mečiar. Víťazným filmom Televízie JOJ Cinema sa stala francúzsko-belgická snímka Saint Amour, režisérskej dvojice Benoit Delepine a Gustave Kervern, ktorá bola na Art Film Feste uvedená v sekcii Európske zákutia.

V medzinárodnej súťaži krátkych filmov sa rozdalo viacero ocenení, o ktorých rozhodovala trojčlenná porota v zložení:

Simon Ellis – britský režisér krátkych filmov, držiteľ viacerých festivalových ocenení.

Carmen Gray – novozélandská novinárka, píšuca pre významné britské periodiká.

Pavel Horáček – programový riaditeľ medzinárodného festivalu ANIFILM v Českej republike.

Porota udelila dve špeciálne ocenenia:

  • Prvé ocenenie za silné herecké obsadenie a sebaistú réžiu s veľmi presvedčivými výkonmi získal poľský film AMERYKA režisérky Aleksandry Terpińskej.
  • Druhé špeciálne ocenenie za skvelý scenár s krásnym stupňovaním drámy ľahko okorenenej humorom, ktorá nám ukazuje politiku cez optiku domáceho prostredia. Zručné využitie krátkeho formátu a sebaistý cit pre filmovú reč získala rumunská snímka OSTREĽOVAČSKÉ HNIEZDO 0068 režiséra Radu Bărbulescu.
  • Ocenenie Modrý Anjel za Najlepší krátky film získala nemecká snímka SYMBOLICKÉ HROZBY trojice tvorcov Mischa Leinkauf, Lutz Henke a Matthias Wermke. Podľa hodnotenia poroty je snímka odvážnym, náročným a predsa hravým – filmom pre našu dobu, ktorý núti k zamysleniu.

 

Medzinárodnú súťaž hraných filmov hodnotila porota v zložení:

Kati Outinen – fínska herečka, laureátka Palmy za herecký výkon z festivalu v Cannes a dvorná múza najslávnejšieho fínskeho filmára Akiho Kaurismäkiho.

Petr Kolečko – český filmový, divadelný a televízny autor a scenárista, výrazný talent českej kinematografie.

Vica Kerekes – slovenská herečka maďarskej národnosti, ktorá sa dokázala presadiť v slovenskom, českom i maďarskom audiovizuálnom prostredí.

Lorenzo Vigas  – venezuelský režisér a scenárista, ktorý sa stal v minulom roku prvým tvorcom z juhoamerického kontinentu, ktorý získal Zlatého leva, najvyššie ocenenie prestížneho benátskeho festivalu

a predseda poroty Steven Gaydos – viceprezident a zodpovedný redaktor najrenomovanejšieho filmového periodika na svete Variety a gestor novej programovej sekcie Art Film Festu “Variety Select Art Films”

 

Porota hraných filmov sa rozhodla udeliť jedno špeciálne ocenenie filmu, ktorý je novým dynamickým hlasom kinematografie s originálnym rozprávačským prístupom.

Je ním španielsko-francúzsko-marocká snímka MIMÓZY režiséra Olivera Laxe.

Laureátom Ocenenia Modrý anjel za hlavný mužský herecký výkon sa stal hlavný predstaviteľ, ale aj spoluscenárista izraelsko-americko-nemeckej snímky Stanica 48 režiséra Udiho Aloni – charizmatický TAMER NAFAR.

Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon porota udelila herečke MICHALINE OLSZAŃSKEJ, ktorá dominovala česko-slovensko-poľsko-francúzskemu filmu Ja, Olga Hepnarová dvojice režisérov Tomáš Weinreb a Petr Kazda i poľskej snímke Vábenie sirén režisérky Agnieszky Smoczynskej.

Cenu Modrý anjel za najlepšiu réžiu porota udelila EMIROVI BAJGAZINOVI za kazašsko-francúzsko-nemecký film RANENÝ ANJEL a ocenila tak jeho originálny režijný prístup a odvahu riskovať.

Ceny Modrý anjel za najlepší film odovzdal predseda poroty Steven Gaydos so slovami: Tento film je posolstvom o tom, ako umenie a ľudská kreativita môžu byť spôsobom ako čeliť ťažkej realite. Porota považuje za príznačné, že Art Film Fest Košice vyhral film práve s touto tematikou. Modrého anjela za najlepší film získal izraelsko-americko-nemecký film STANICA 48 režiséra Udiho Aloni.“

Zlatým klincom večera sa stalo vyhlásenie prestížneho ocenenia Zlatá kamera za celoživotné dielo. Po Stephenovi Daldrym sa stal druhým laureátom Zlatej kamery 24. Art Film Festu  Sir Alan Parker – mimoriadna osobnosť svetovej kinematografie, tvorca nezabudnuteľných filmov a držiteľ mnohých festivalových a filmových cien.  Ocenenie Zlatá kamera režisérovi odovzdal čerstvý laureát ceny Hercova misia Karel Roden.