Dnes popoludní aj víťazná snímka z Berlína – Požiar na mori

V priebehu dnešného popoludnia nás ešte čaká bohatý program a vo festivalových kinosálach je pre Vás pripravená jedna filmová lahôdka za druhou.

Filmovým fajnšmekrom odporúčame dnešný program v Kunsthalle a projekciu snímok sekcie Be2Can Starter:
– o 16:30 Vás čaká víťazná snímka z Berlína, držiteľ Zlatého medveďa, film Požiar na mori (Fuocoammare). Dvanásťročný Samuele žije na ostrove v Stredozemnom mori, ďaleko od pevniny. Ako všetci chlapci jeho veku, ani on nejde vždy do školy, ale radšej sa túla a venuje svojim záľubám. Lenže toto nie je obyčajný ostrov. Už dlhé roky je cieľom mnohých mužov, žien a detí, ktorí sa sem chcú doplaviť na rôznych plavidlách z Afriky. Nesie názov Lampedusa a stal sa metaforou pre utečencov do Európy, zosobnením nádeje, utrpenia a osudov stoviek tisícok emigrantov. Pozorovanie každodenného života približuje divákovi tento ostrov realisticky i symbolicky. Veľmi citlivo ukazuje emocionálny svet niektorých jeho obyvateľov, ktorí sú vystavení permanentnému stavu mimoriadnej udalosti. Bez zbytočného komentára naznačuje, ako sa tu dotýkajú dva rozdielne svety.
– o 19:30 sa vidíme na projekcii filmu Zďaleka (From Afar). Tú príde osobne uviesť režisér Lorenzo Vigas, ktorý je na tohtoročnom Art Film Feste zároveň členom poroty Medzinárodnej súťaže hraných filmov

Pokiaľ Vám v úvode tohto týždňa náhodou ušiel film Z druhej strany (režisér Zrinko Ogresta, hlavný protagonista: čerstvý držiteľ Hercovej misie Lazar Ristovski), máte jedinečnú možnosť pozrieť si tento film dnes opäť, a to o 14:00 v Kulturparku 2, opäť za osobnej účasti režiséra Zrinka Ogrestu.

Zo sekcie Slovenská sezóna pre Vás dnes vyberáme a odporúčame snímku Čistič, ktorú môžete vidieť o 16:00 v JOJ Cinema Kine Slovan.