Art Film Fest vráti na veľké plátno po 25 rokoch Šulíkov film Všetko čo mám rád

V roku 1992 sme mali za sebou obdobie turbulentných zmien – pád komunizmu a dlhoočakávaný nástup slobody. Staré už skončilo, ale nové ešte len prichádzalo. A ďalšie turbulencie boli na obzore. Raketovou rýchlosťou sa blížil  koniec spoločného štátu Čechov a Slovákov. Na Slovensku bolo v tom čase mimoriadne horúco, a to nielen na politickej scéne, ale doslova. Prakticky celý august  neklesli celodenné priemerné teploty pod hranicu tropického dňa. A 30-ročný talentovaný režisér Martin Šulík v tom čase nakrúcal svoj druhý celovečerný film Všetko čo mám rád. Po prvýkrát v súkromnej, neštátnej produkcii, po prvýkrát s producentom Rudolfom Biermannom.

Chceli sme zachytiť atmosféru zo začiatku deväťdesiatych rokov, obdobie, keď sa menila spoločnosť. Pred každým z nás sa otvorilo mnoho možností ako naplniť život. Mohli sme cestovať, podnikať, zamestnať sa v reklame alebo jednoducho priamo vstúpiť do politiky. Všetko bolo  v pohybe, v spoločnosti ešte bola nádej a humor“ spomína režisér Šulík. Snímka, ktorá ako vôbec prvá na Slovensku zachytáva vtedajšie aktuálne, prechodné obdobie po páde železnej opony, mala premiéru krátko po vzniku samostatnej Slovenskej republiky ako vôbec prvý domáci film. Na svoju púť tak vykročili takmer súčasne – nový  mladý štát aj nový film mladého režiséra.

Úspech filmu bol rýchly a jednoznačný. Tvorcovia s novonadobudnutou slobodou objavovali nové možnosti filmového vyjadrenia sa, štýlom aj obsahom. Najbližšie dva roky zbieral film pochvalné kritiky doma aj v zahraničí, hlavné ceny na medzinárodných filmových festivaloch po celej Európe. Samostatná Slovenská republika mala štart komplikovanejší a pomalší. Našťastie, filmový heppyend sa dostavil a dnes už aj Slovensko patrí k zavedeným európskym štátom  a film Všetko čo mám rád k jej zlatému kinematografickému fondu.

Aj preto ho Slovenský filmovú ústav vybral do desiatky slovenských filmov, ktoré  boli digitalizované a digitálne reštaurované v rámci národnému projektu Digitálna audiovízia. A bola by to škoda, keby novo zreštaurovaný film skončil opäť v archíve. Po takmer 25 rokoch sa preto snímka Všetko čo mám rád vráti do slovenských kín. Slávnostná premiéra sa uskutoční  22. júna v Košiciach v rámci Medzinárodného filmového festivalu ART FILM FEST.  Na cestu za úplne novými aj staronovými divákmi sa vyberie hneď nasledujúci deň a fanúšikovia dobrého filmu tak budú môcť  nahliadnuť autenticky späť do doby nedávnej a pritom tak minulej. Zmenili sme sa odvtedy veľmi, trochu, alebo takmer vôbec?

Všetko čo mám rád rozpráva príbeh rozvedeného, momentálne nezamestnaného tridsiatnika Tomáša (Juraj Nvota), ktorý prežíva vzťahovú krízu  so svojou anglickou priateľkou Ann (Gina Bellman). Temperamentná a slobodomyseľná Ann sa vracia  späť domov  a chce, aby Tomáš odišiel s ňou.  Pokušenie je veľké, lenže to by znamenalo opustiť syna v komplikovanom tínedžerskom období, a aj rodičov, ktorí  sa dostávajú do veku, keď budú potrebovať pomoc. No, a bývalá manželka (Zdena Studenková), sa tiež razantne hlási o slovo…

Hereckou partnerkou režiéra a príležitostného herca Juraj Nvotu bola anglická herečka  Gina Bellman, ktorá sa medzičasom stala zavedenou televíznou hviezdou a preslávila sa najmä v seriáli Podvodníci  vysielanom aj v slovenských televíziách.  Tomášovho tinedžerského  syna stvárnil  Jakub Ursíny, dnes uznávaný hudobník, ktorý sa vybral v šľapajách svoj slávneho otca Deža Ursínyho.  Zdenu Studenkovú v postave Tomášovej exmanželky predstavovať netreba, aj keď treba podotknúť, že ona jediná sa od nakrúcania takmer nezmenila.

Všetko čo mám rád je asi môj najosobnejší film. Je osobný aj preto, že v ňom hrá môj otec Anton Šulík, a aj preto, že mnohé situácie, ktoré sa do filmu dostali, majú reálny základ, pripúšťa režisér Martin Šulík.  Film bol  prelomový aj v tom, že odštartoval tvorivú spoluprácu týmu okolo režiséra Martina Šulíka a producenta Rudolfa Biermanna. K neodmysliteľným spolupracovníkom patria kameraman Martin Štrba, architekt František Lipták, hudobný skladateľ Vlado Godár a scenárista Ondrej Šulaj.  Kolekcia ich nasledujúcich spoločných filmov ako Záhrada, Orbis Pictus či Krajinka bola jedným z mála svetlých bodov slovenskej kinematografie 90-tych rokov, ktorá bola doslova zdecimovaná po zániku bývalých štátnych filmových ateliérov na Kolibe. „Nechce sa mi veriť, že je to už 25 rokov, ale jedno viem určite, nikdy som to neoľutoval. Martin je vzácny človek a filmár dušou i telom,“ bilancuje producent Rudolf Biermann.

Do slovenských kín distribuuje film Všetko čo mám rád od 23. júna spoločnosť GARFIELD FILM.

___________________________________________________________________

Organizátori: ART FILM FEST, s.r.o., Forza, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Hlavní reklamní partneri : InVestito, Transpetrol, Slovenská pošta, Východoslovenská energetika, Slovnaft, Kosit

Oficiálne autá festivalu: Hyundai

Oficiálny prepravca: ČSA

Logistický partner festivalu: DHL

Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin

Reklamní partneri: Herberia, Budiš, Imperator, Turizmus regiónu Bratislava, Ida Sandor, HC Košice

Exkluzívne festivalové kino: Kino Úsmev

Oficiálni dodávatelia: NOV s.r.o. Zebra, Barzzuz, Tikoki, Livyna, Jean Charles-Cafe de Paris

Hlavný festivalový dopravca: Železničná spoločnosť Slovensko

Oficiálny festivalový denník: Košice Dnes

Hlavní mediálni partneri: RTVS, Nový Čas, Aktuality.sk

Mediálni partneri: Rádio FM, Rádio Regina, SME, Korzár, JOJ Cinema, Rádio Košice, Film Europe Channel, Forbes, Kam do mesta, webnoviny.sk, TV Naša

Partneri: Czech Tourism Slovensko, Autocont, Tabačka Kulturfabrik, Paneurópska vysoká škola, VIPERA, Translata, Congress Hotel Centrum, Predpredaj.sk, VISIT Košice, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja, SSUŠ Filmová

Produktoví partneri:Hotel Maraton, Casablanca Cafe, Carpano, The Cuba Libre, Digital Ocean, Hotel ROCA, Jazz Cafe