Článok Plus 7 dní

Art Film do Košíc
Plus 7 dní, 130, Zaujalo nás, 24.09.2015, LUKÁŠ MILAN

Produkčný dom Forza plánuje zobrať najstarší filmový festival z Trenčianskych Teplíc. Uteká pred dlhmi?

V Trenčianskych Tepliciach o tom hovoria už ako o hotovej záležitosti. Najstarší a najprestížnejší filmový festival chce produkčný dom Forza na čele s Jánom Kováčikom ako držiteľom značky presťahovať do Košíc. Zabili by tak tri muchy jednou ranou. Produkčný dom Forza by od primátora Košíc Richarda Rašiho (Smer) získal viac peňazí a Košice by aspoň na týždeň naplnili zväčša nevyužitý areál Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK). A tou treťou zabitou muchou je pravdepodobne samotný festival.

Skúsenosti totiž hovoria, že vo veľkom meste sa filmový festival stratí. Čoho príkladom je aj samotný Art Film, ktorý čiastočným presťahovaním do väčšieho Trenčína stratil svoje čaro.

Navyše, organizátor festivalu na čele s Forzou a Jánom Kováčikom, ktorý vedie aj Slovenský futbalový zväz, stále dlhuje peniaze miestnym podnikateľom za posledný ročník festivalu. Podľa vyjadrení viacerých obvykle zaplatil až tesne pred novým ročníkom, keď opäť potreboval ich služby. Tentoraz ich však potrebovať nebude.

Smer Košice: Sťahovanie do Košíc potvrdil okrem iných primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty. „Na konci augusta nám predstaviteľ Forzy Ján Kováčik a riaditeľ festivalu Peter Nágel oznámili, že sa rozhodli ďalší ročník festivalu uskutočniť v Košiciach. Argumentovali omnoho lepšou vybavenosťou infraštruktúry, ktorú toto mesto má vďaka dotáciám na projekt EHMK,“ uviedol Škultéty s tým, že za posledné roky investovalo mesto pre festival viac ako 130-tisíc eur do infraštruktúry a ročne organizátorom prispievalo sumou 20-tisíc eur.

Samotný riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel tvrdí, že už niekoľko rokov uvažovali o presťahovaní festivalu, ktorý organizačne prebrali po teplickom rodákovi Petrovi Hledíkovi. „V Košiciach sú vytvorené vhodné podmienky, a preto veľmi vážne uvažujeme, že sa festival bude konať práve tam,“ dodal Nágel s tým, že chcú, aby to pre festival malo pozitívny efekt a mohol sa ďalej rozvíjať.
Utajená podpora: Odpovedi na našu otázku, akú podporu majú prisľúbenú od mesta Košice, kde je primátor Richard Raši zo Smeru, sa Nágel vyhol. „Ak sa takáto zmena udeje, verejnosť bude veľmi operatívne informovaná formou tlačovej konferencie, kde bude priestor na zodpovedanie všetkých otázok,“ uviedol. A mesto Košice? To sa ani neunúvalo odpovedať. „Obráťte sa na agentúru Forza,“ odporučil nám Miroslav Sambor z košického magistrátu namiesto odpovede na všetky naše otázky. Ako však má agentúra Forza odpovedať napríklad na obsadenosť areálu EHMK, to je veru záhada.

Čo však záhada nie je, sú blízke vzťahy majiteľa Forzy Jána Kováčika s predstaviteľmi strany Smer. Kováčik dokonca verejne podporoval Roberta Fica v prezidentských voľbách. Navyše, v poslednom ročníku Art Film Festu Forza získala za hlavných sponzorov štátne firmy, ktoré vedú nominanti Smeru, ako napríklad Transpetrol či Slovenskú poštu. Dlhy v Tepliciach: Podľa našich informácií organizátor festivalu nemá práve vzornú platobnú disciplínu. „Obvykle mnohí majitelia penziónov či hotelov napriek poskytnutým zľavám dostali zaplatené až o rok, tesne pred novým ročníkom festivalu, keď vedeli, že ich znova potrebujú,“ uviedol pre PLUS 7 DNÍ podnikateľ a majiteľ Kursalonu Pavol Sirotný. Ako dodáva, aj im stále dlhujú vyše 18-tisíc eur za posledný Art Film Fest. „Poučení z minulých rokov sme žiadali vyplatiť catering vopred, no faktúry za prenájom techniky sú vyše dvoch mesiacov po splatnosti, tak im pravidelne posielame upomienky,“ dodal Sirotný. Sám pripúšťa, že ak Forza odnesie pôvodne teplický festival, ktorý založil režisér Peter Hledík, tak sa spolu s ostatnými podnikateľmi pustia do vlastného festivalu.

Dva festivaly?: Nielen slovenská politická pravica sa množí delením, ale najnovšie aj filmové festivaly. Všetci oslovení z Trenčianskych Teplíc sú presvedčení, že o rok si spravia vlastný filmový festival, hoci aj pod iným menom. „Filmový festival je v Tepliciach od roku 1993 a neviem si predstaviť, že by budúci rok nebol. Určite bude,“ tvrdí dnes primátor kúpeľného mesta Škultéty. Ako hotovú vec, teda vlastný festival bez Kováčika a Forzy, to berie okrem Sirotného z Kursalonu, kde sa konajú galavečery, aj Ján Svoboda, ktorý na Slovensku zastupuje podnikateľa Iva Valentu. Ten síce sídli v Monaku, ale v Trenčíne vlastní hotel Elisabeth, v Tepliciach kúpalisko Zelená žaba a údajne prisľúbil aj podporu novému festivalu bez Forzy.

http://www.pluska.sk/plus-7-dni/domov/slavny-art-film-bude-stahovat-festival-mieri-do-metropoly-vychodu.html