ŠPECIÁLNA PRIDANÁ PROJEKCIA dnes o 16.15 h

Jedni ho vynášajú do neba a veria mu ako literárnemu liečiteľovi duše i mysle. Druhí ho zatracujú ako lacného samozvaného kazateľa. Brazílsky spisovateľ Paulo Coelho je oboje. Aká bola jeho cesta k statusu jedného z najpredávanejších a najslávnejších svetových spisovateľov všetkých dôb? Ukáže to prvý hraný životopisný film Pútnik – najlepší príbeh Paula Coelha.

Brazílsko-španielsku snímku režiséra Daniela Augusta uvedie dnes Art Film Fest v exkluzívnej predpremiére na špeciálnej pridanej projekcii.

Pri čítaní kníh Paula Coelha si možno klásť mnoho otázok. Napríklad tú, či hviezdny spisovateľ, ktorý predal vyše 165 miliónov výtlačkov po celom svete, len pozná recept na úspešné príbehy, ktoré fascinujú ľudí v najrôznejších krajinách, alebo naozaj verí tomu, čo ospevuje. Či naozaj prežil také chvíle ako jeho hrdinovia, ktorí objavujú mágiu všedného dňa, či žije podľa zásad, ktoré káže, či prekypuje láskou k svetu, ako nepriamo prikazuje, a či je naozaj taký silný motivátor ako na papieri. Pravdou však isto je, že jeho cesta k úspechu rozhodne nebola taká priamočiara ako súhrn jeho spisovateľských úspechov. A pravdou je aj, že Coelhov životný príbeh môže byť tým najlepším a najstrhujúcejším príbehom, aké Coelho kedy stvoril.

Už začiatok jeho životného príbehu je podivuhodný. Narodil sa mŕtvy. Nehybne ležal v matkinom bruchu a neprejavoval žiadne známky, že by sa pohol smerom k svetu. Jeho matka, horlivá katolíčka, sa modlila k svätému Jozefovi a chlapec ožil. A potom jeho bilancia rebelskej mladosti v Brazílii 60. a 70. rokoch: pokus o samovraždu, tri pobyty v blázninci, elektrošokové terapie, konflikty s rodičmi, styky s prostitútkami, homosexuálne skúsenosti, flirtovanie so satanizmom, okultizmom i smrťou, desiatky mileniek, experimenty s drogami. V jednom mal však už v tých búrlivých časoch Coelho isté: túžil sa stať spisovateľom, nie obyčajným, ale slávnym. A keď mal asi 12 rokov, kúpil si vreckový diár a od tej doby si písal denník.

Jeho život je podľa knižného životopisu Mág spisovateľa Fernanda Moraisa zapísaný v 70 hrubých rukou písaných zošitoch a nahratý na 90 cédečkách. Obsahujú podrobnosti z jeho života, nežné vyznania i perverzné zákutia jeho duše, zápisky z blázinca, úvahy o živote i samovražde, opisy masturbácií, sexuálnych zážitkov, stykov s prostitútkami aj homosexuálmi. To všetko z jeho života prichádza teraz po prvýkrát na plátno. A sľubuje najlepší príbeh Paula Coelha.

„Ak je pravda oslobodzujúca, niet sa čoho báť. A práve preto som súhlasil, aby vznikol môj životopis,“ povedal Coelho.

Pútnik na AFF ŠPECIÁLNA PRIDANÁ PROJEKCIA dnes o 16.15 h – vo Festivalovom kine ODA, Trenčín