Rukojemník bol na Art Film Feste na roztrhanie, krstilo sa aj DVD

TRENČIANSKE TEPLICE 25. júna (SITA) – Rodinný film Rukojemník režiséra Juraja Nvotu si našiel cestu aj na filmový festival Art Film Fest. V sekcii Slovenská sezóna ho do Trenčianskych Teplíc prišli uviesť tvorcovia aj hlavní protagonisti Milan Lasica a nádejný pokračovateľ hereckého klanu Labudovcov, Richard Labuda. Súčasťou festivalovej projekcie bol aj slávnostný krst DVD.

„Viem, že tieto záležitosti sa volajú krst – to je prvá vec, s ktorou nesúhlasím. Potom sa to polieva šampanským a to je druhá vec, s ktorou nesúhlasíml,“ uviedol herec i prezident AFF Milan Lasica, ktorý DVD vyprevadil do života trojitým „tfuj, tfuj, tfuj“. Nasledoval ho aj Richard Labuda, ktorý stvárnil hlavnú detskú rolu „rukojemníka“ Petra. „V 14-tich rokoch byť krstným otcom…,“ krútil hlavou syn Mariána Labudu mladšieho.

Na krste DVD filmu Rukojemník, ktorý získal štyri nominácie na Českého leva, nechýbal ani režisér Juraj Nvota a producent a spoluscenárista Marian Urban. Komediálna dráma vychádzala z poviedky Všetci za jedného z pera Petra Pišťanka. Spisovateľ, ktorý na jar tohto roku predčasne opustil tento svet, sa už vydania DVD nosiča s filmom nedočkal.

Film zoberie divákov do 60. rokoch minulého storočia. Rozpráva príbeh „rukojemníka“ Petra, ktorý vyrastá v starostlivosti starých rodičov. Jeho rodičia emigrovali do Viedne, úrady im nepovoľujú získať syna späť. Peter sa však nevzdáva a za podpory detských priateľov neprestajne vymýšľa všakovaké spôsoby, ako sa dostať cez čiaru von. Rodinný film žne úspechy aj v zahraničí.

“Film bol uvedený medzi dvanástimi najlepšími českými filmami v súťažnej sekcii festivalu Finále Plzeň a tiež v súťaži Zlín Film Festival,” priblížil počas krstu Marian Urban. Už na jeseň bude na najväčšom európskom festivale filmov pre deti a mládež Cinekid v Amsterdame súťažiť o titul najlepší medzinárodný film.

Príbeh chlapca, ktorého železná opona nemilosrdne oddeľuje od jeho najbližších, oslovil aj domáceho diváka. O premietanie bol v Trenčianskych Tepliciach taký veľký záujem, až usporiadatelia pridali projekciu navyše. “Veľmi si vážime, že sa film dostal aj na Art Film Fest,” dodal režisér.