O Modrého anjela sa po prvý raz bude uchádzať aj animovaný film

Už tradične bude programu Art Film Festu dominovať Medzinárodná súťaž hraných filmov. Počas 23. ročníka, ktorý sa uskutoční od 19. do 26. júna 2015 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, sa vo filmovom „ringu“ stretnú diela talentovaných režisérov, z ktorých viaceré už získali pozoruhodné úspechy na rešpektovaných festivaloch ako Berlinale, Sundance či Benátky. O festivalovú trofej – Modrého anjela sa bude uchádzať 11 filmov.

„Ocenenia, hoc aj z prestížnych prehliadok, nie sú tým najdôležitejším argumentom pre zaradenie do súťažného výberu. Som rád, že väčšina vybraných filmov má v centre svojho príbehu mladého človeka. Čo je však dôležité, hoci sa títo mladí protagonisti nachádzajú v odlišných časových, sociálnych, ale aj ľudských súradniciach, jedno im je vlastné – túžba presadiť sa v „nespravodlivom“ svete, objaviť lásku alebo priateľstvo a získať nádej pre lepší život,“ pomenoval spoločného menovateľa súťažných snímok riaditeľ Art Film Festu a zostavovateľ sekcie Peter Nágel.

O nových laureátoch Modrých anjelov rozhodne päťčlenná porota v zložení: talianska filmová kurátorka Laura Aimone, kazašský režisér ocenený Modrým anjelom za najlepší film v roku 2013, Emir Bajgazin, český režisér a pedagóg na FAMU Václav Kadrnka, rakúska filmová a divadelná režisérka Tina Leisch a maďarský režisér Gyula Nemes.

Výnimkou nielen v tohtoročnej súťaži, ale v histórii celého festivalu, je zaradenie celovečerného animovaného filmu do súťažnej kolekcie. Po prvý raz sa o Modrého anjela bude uchádzať česko-slovensko-nemecká moderná adaptácia rozprávky Malá morská víla Hansa Christiana Andersena pod názvom Malá z rybárne / Little From The Fish Shop. „Desivo realistický príbeh o nenaplnenej láske a o hodnotách dnešnej spoločnosti upútava podmanivou atmosférou, výraznými a jedinečnými charaktermi a vizuálnou originalitou, príznačnou pre režiséra a výtvarníka Jana Baleja, držiteľa Českého leva. Jeho pôsobivá bábkarská transkripcia klasickej rozprávkovej predlohy posúva príbeh viac a dôslednejšie k dospelejšiemu divákovi,“ odôvodnil Peter Nágel.

S cenou za najlepší debut z prestížneho Berlinale prichádza do súťaže AFF mexická snímka 600 míľ / 600 Miles režiséra Gabriela Ripsteina v hlavnej úlohe s oscarovým nominantom Timom Rothom. Sleduje tínedžera, ktorý pašuje zbrane pre drogový kartel, netušiac, že mu je v pätách nebezpečný agent zo zvláštnej americkej policajnej jednotky. Nezadržateľnou špirálou násilia sa ich osudy navždy prepoja.

S ďalším významným ocenením z Berlinale –  s Cenou Alfreda Bauera za originálny prínos filmovému umeniu – zavíta na festivalové plátna guatemalský film Sopka Ixcanul / Ixcanul. Sústreďuje sa na 17-ročné dievča, ktoré pochádza z kmeňa kaqchikelských Mayov a žije so svojimi rodičmi pri kávovej plantáži na úpätí aktívnej sopky. Mala by nasledovať tradície, no ona túži objaviť neznámy svet na druhej strane pohoria a ujsť do USA. Samotný režisér Jayro Bustamante vyrastal v tomto kmeni, nevytvoril však film o pôvodnej kultúre, ale dielo, ktoré z nej vychádza.

Pôsobivému i dojemnému obrazu jednej „večnej“ lásky v britskom filme 45 rokov / 45 Years dominuje herecký koncert legiend britskej kinematografie Charlotte Rampling a Toma Courtenaya, ktorí si z tohtoročného Berlinale odniesli Strieborných medveďov za ženský i mužský herecký výkon. Režisér Andrew Haigh prináša príbeh manželov, ktorým do oslavy 45. výročia svadby ostáva už len týždeň, keď  manžel dostane list s oznámením, že v horách sa našlo telo jeho prvej lásky. Dlhoročné súžitie manželov získava trhliny a nikto z nich si nevie predstaviť, ako dopadne dlho očakávaná oslava.

Ovenčený Veľkou cenou poroty v Sundance bude na Art Film Feste súťažiť western z Divokého západu Slow West škótskeho režiséra Johna Macleana. Známy herec Michael Fassbender, v produkcii ktorého film vznikol, v snímke zosobňuje stoického westernového hrdinu so sarkastickým humorom ako novodobého a záhadného solitéra. Na celkovom vyznení filmu sa podpisuje aj podmanivá panoramatická kamera Robbieho Ryana, ktorý nakrúcal napríklad s Kenom Loachom či Stephenom Frearsom.

Art Film Fest premietne aj ďalší film ocenený – na najslávnejšom festivale nezávislých filmov v americkom Sundance – za najlepšiu réžiu pre litovskú režisérku Alante Kavaite za snímku Sangailino leto / The Summer of Sangaile. Rozpráva príbeh tichej a introvertnej Sangaile, ktorá sa počas letných prázdnin na vidieku zoznámi so sebavedomou a rozhodnou dievčinou. Dievčatá postupne zisťujú, čo život ponúka a ich dôverný vzťah vyústi do intímneho tajomstva.

Zvláštnou cenou poroty ocenili v Benátkach jeden z najdiskutovanejších tureckých filmov roka, Sivas, debutujúceho režiséra a scenáristu Kaana Müjdeciho. Dramatický príbeh 11-ročného chlapca, ktorý sa nedobrovoľne ocitne na prahu dospelosti a jeho veľkého bieleho pastierskeho psa, zasadil do nehostinného kraja východného Turecka.

Novozélandská snímka Čierny kôň / The Dark Horse režiséra Jamesa Napiera Robertsona, ktorá prináša pravdivý a dojemný príbeh výnimočného muža, ktorý sa usiloval zlepšiť budúcnosť sociálne slabších detí a učil ich hrať šach, má zas na konte šesť národných cien, okrem iného aj za najlepší film a réžiu.

V súťažnom výbere je zaradená aj britská psychologická snímka Goob / The Goob debutujúceho režiséra Guya Myhilla, ktorá mala premiéru na festival v Benátkach, lotyšský film Modris debutanta Jurisa Kursietisa, ktorý mal svetovú premiéru v Toronte a na festivale v San Sebastiane získal čestné uznanie – Cenu Kutxa za najlepší prvý film a nórska rodinná dráma Súrodenecká láska / Homesick režisérky Anne Sewitsky, ktorú uviedli na festival v Sundance. __________________________________________________________________________________________
Art Film Fest 2015 – 23. Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice/Trenčín
Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica.
Organizátori: ART FILM, n.o., FORZA, a.s.
Spoluorganizátori: Mesto Trenčianske Teplice, Mesto Trenčín, Kúpele Trenčianske Teplice
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Generálny reklamný partner: Slovenská elektrizačná prenosová sústava
Hlavní reklamní partneri: Slovenská pošta, Transpetrol, Tipos, Nadácia SPP, Slovnaft, Omnia Holding SE
Oficiálny prepravca: Hyundai
Reklamní partneri: Hotel Most Slávy, Omnia 2000, Omnia Motors, Omnia KLF
Logistický partner: DHL
Cinepass pre študentov len za 5 EUR prináša: Prvá stavebná sporiteľňa
Oficiálni dodávatelia: Moët, Stella Artois, Barzzuz, Mattoni, Gigacomputer, ad one, AVI Studio, Print Hall, Tuli, NAY Elektrodom, Old Herold
Hlavní mediálni partneri: Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio FM, Pravda
Mediálni partneri: Film Europe Channel, Central Europe Television, Rádio Beta, zoznam.sk, Eurotelevízia, Forbes, Star, Kam do mesta, webnoviny.sk, BigMedia
Partneri: Európska komisia – zastúpenie na Slovensku, Slovenský filmový ústav, hotel Flóra, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, CzechTourism Slovensko, Asociácia slovenských filmových klubov, Slovanet, Penzión Baske, Contest, Esterle&Esterle, Kinoservis, Cinemax, lampART, ProtoWay – www.neodcp.com , Kursalon Trenčianske Teplice, Spicybrown, Hotel Panoráma, Trenčiansky samosprávny kraj, Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Francúzsky inštitút na Slovensku, České centrum, Národné centrum Alexandra Dovženka, Midpoint