Na Art Film Feste sa krstilo DVD Deti

Prvý hraný film Jara Vojteka, DETI, ktorý získal tri prestížne ceny z Medzinárodného filmového festivalu v Pekingu od poroty vedenej svetoznámym Lucom Bessonom a najnovšie aj nomináciu na Európske filmové ceny, vychádza teraz na DVD.

DVD slávnostne pokrstili jeho detskí herci Roman Bubla a Arnold Nagy spolu s tvorcami pred sobotnou vypredanou projekciou filmu na 23. ročníku Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciaciach.

DVD vychádza v dvojjazyčnej verzii s anglickými titulkami, obsahuje aj bonusové materiály – trailer, titulnú skladbu k filmu a videoklip Jany Kirschner, pohľad do zákulisia nakrúcania, fotografie z filmu, videodenníky z premiérového turné štábu po slovenských mestách.

Snímka autenticky zobrazuje pokrivené rodinné vzťahy aj fakt, že s najbližšími sme si najbližší, aj keď to niekedy nezvládame. Syn, Maratón, Kanárik, Otec – štyri poviedky, ktoré vytvárajú jeden pohľad na rôzne podoby vzťahu rodičov a detí. Či už ide o otca vyrovnávajúceho sa s nedostupným autistickým svetom svojho syna, mladého muža, ktorý nezvláda odlúčenie od rodiny, chlapca žijúceho s necitlivým otčimom či zradenú ženu starajúcu sa o zomierajúceho otca, každá z postáv rieši svoju situáciu po svojom: návštevou ľudového liečiteľa, útekom z väzenia, súťažou kanárikov, výletom k moru.

Do slovenských a českých kín vstúpil slovensko-český film DETI na jeseň 2014. Stal sa šiestym najnavštevovanejším klubovým filmom roka. V apríli 2014 získal na festivale v Pekingu hlavné ceny za najlepší scenár (Marek Leščák), najlepšiu kameru (Tomáš Stanek ASK) a herečku vo vedľajšej úlohe (Éva Bandor).