Laura Aimone o sekcii Window on Qatar

Príbeh nečakaného priateľstva  katarskej ženy a muža, ktorý upratuje ulice jej štvrti. Príbeh utajovanej lásky dvoch katarských študentov pochádzajúcich z rôznych spoločenských vrstiev. A aj príbeh dievčaťa z rybárskej dediny na pobreží Arabského mora, ktoré objaví morskú pannu. Z neznámeho a exotického arabského regiónu – Kataru – prichádza na Art Film Fest špeciálna sekcia Krátke filmy špeciál: Windows on Qatar.

„Snažila som sa dať priestor tým, ktorí v tomto kúte Blízkeho východu žijú, aby vyrozprávali svoje príbehy protikladov a harmónie,“ vysvetlila zostavovateľka sekcie, kurátorka z filmového festivalu v Dohe a jedna z porotcov Medzinárodnej súťaže hraných filmov Laura Aimone. „Vo filmoch ide o komunitu, školu, tradície a korene. V protiklade k hlasnej deklamácii katarského občana, ktorý prostredníctvom svojho umenia a predstáv vyjadruje lásku k vlasti, stojí jemné zobrazenie takmer neviditeľnej, ale zároveň citeľne prítomnej komunity vysťahovalcov,“ popísala.

Napríklad v krátkom filme Bidoon sa v škole odohráva príbeh lásky medzi dvoma dospievajúcimi ľuďmi, ktorý nie je v súlade so spoločenskými normami. Prepojenie na tradície sa zas vyjadruje jednou z najreprezentatívnejších činností, lovom perál – v snímke Oko a morská panna. A napokon diváka čaká aj výlet do histórie krajiny v prvom animovanom filme, ktorý vyprodukovala katarská spoločnosť.

Zostavovateľka Laura Aimone predstaví festivalovým divákom od hraného cez dokumentárny až po animovaný film, diela mužov aj žien narodených či žijúcich v tomto púštnom ropnom arabskom emiráte.

„Mojim cieľom je prinútiť divákov zamyslieť sa, zaviesť ich na doposiaľ v Európe nepreskúmané geografické a kinematografické miesta v nádeji, že budú chcieť sami tento závoj poodhaliť,“ povedala zostavovateľka. A dodala, že zaujímavosťou je, že v arabčine má sloveso „cestovať“ rovnaký koreň ako sloveso „odhaľovať“ či „objavovať“.