Diskusia AUDIOVÍZIA.SK 2020 – O peniaze ide až v prvom rade

Tvorcov trápi aj to, že Audiovizuálny fond rozdeľuje síce všetkým, ale malé sumy. To povedal režisér Miloslav Luther. Distribútorov a producentov zase aj to, že štát málo podporuje distribúciu hotových filmov. To povedali Ivan Hronec z Film Europe aj producent Marian Urban.

V Kursalone v Trenčianskych Tepliciach zazneli tieto postrehy na diskusii Audiovízia.sk 2020. V rámci Art Film Festu ju pripravilo Ministerstvo kultúry a Audiovizuálny fond.

RTVS by si priala, aby stúpli koncesionárske poplatky, lebo ich výška neodráža ani infláciu za posledných 12 rokov. To zopakoval riaditeľ programových služieb STV Tibor Búza. A skupina JOJ rozmýšľa, ako bude na rôznorodých kanáloch vysielať program pre presne vymedzené cieľové skupiny. To naznačil riaditeľ TV JOJ Marcel Grega.

Postrehy, ktoré zazneli na diskusii, by mali byť medzi východiskami, z ktorých vznikne dokument Audiovízia.sk 2020. Má nadviazať na všeobecnú Stratégiu rozvoja kultúry na roky 2014 – 2020. Podľa dokumentu by sa mali riadiť politici, keď vytvárajú životný priestor pre slovenský film.

Kultúrna politika by mala byť servis pre kultúru, nie štátna cenzúra. To povedal riaditeľ Audiovizuálneho fondu Martin Šmatlák, ktorý diskusiu moderoval. Dobre pripravený dokument môže pomôcť celému audiovizuálnemu prostrediu, tak ako pomáha napríklad digitalizovať slovenské kiná. To povedal generálny riaditeľ Sekcie médií, audiovízie a autorského práva MK SR Anton Škreko.

Podľa neho by diskusia mala pokračovať na jeseň. Filmári by vraj pozvánku na Audiovíziu.sk 2020 mali očakávať v najbližších týždňoch.

Diskusiu na Art Film Feste otvoril filozof Miroslav Marcelli. Pracoval s pojmom verejného priestoru, ktorý podľa mediálnych teoretikov možno sceľovať napríklad rozprávaním spoločného príbehu. Miroslav Marcelli upozornil, že verejný priestor sa dnes rozsypal do rôznych identít. A že taký môžu veľmi ľahko okupovať xenofóbne, šovinistické a rasistické skupiny.

Juraj Felegi

disclaimer: autor je vedúci vydania Správ RTVS