Aké sú filmy zo sekcie American Indies?

Úplne prvá slovenská prehliadka najnovšieho prúdu amerických nezávislých filmov je novinkou tohtoročného Art Film Festu. Zostavovateľ sekcie Focus: American Indies tvrdí, že spoznať ju je veľmi dôležité najmä pre mladého diváka, ktorý každoročne navštevuje Art Film Fest.

Prečo na Art Film Feste pribudla sekcia amerických nezávislých filmov?

Naším cieľom je ukázať, že v Amerike neexistuje len štúdiová tvorba, ktorá zásobuje multiplexové kiná mainstreamovým obsahom po celom svete. V Spojených štátoch sa nakrúcajú aj nízkorozpočtové projekty, ktoré na to, aby zaujali, nepotrebujú budovať žiaden fantastický umelý svet superhrdinov.

O čom teda hovoria filmy v sekcii Focus: American Indies?

Vychádzajú z bežného života, z každodenných situácií, z ktorých vzniká konflikt. Hrajú v nich väčšinou amatérski herci alebo neherci. Zaujímavé však je, že aj mnohí hollywoodski herci si veľmi radi zahrajú v nezávislých filmoch. Hoci to môže znieť zvláštne, je to úplne pochopiteľné. Ich ,,výstupy“ totiž nie sú zostrihané do dvoj-, trojsekundových záberov, a majú tak možnosť ukázať celú škálu svojich výrazov a umenia hrať. Ako napríklad Naomi Watts a Ben Stiller vo filme Kým sme mladí, ktorý uvádzame na Art Film Feste.

Ako ste filmy do sekcie vyberali?

Šesť filmov sme vyberali tak, aby mal divák možnosť spoznať všetky základné ,,smery / hnutia“, ktorými je americký nezávislý film známy: Žánrový film, tzv. mumblecore či poetický minimalizmus. Medzi filmami rozhodne nebudú chýbať oceňované filmy zo svetových festivalov.

(kiz)